Vinn 2 ryggor från Gregory!
Vinn 2 ryggor från Gregory!
Ja, du läste rätt. Den här månaden har du inte bara chansen att vinna en pinfärsk och uppdaterad Gregory Targhee 32 att glassa med på vinterns skidturer – du kan vinna två stycken, om du lovar att ge bort den ena till din bästa skidkompis.
Ledare: Var inte så skitnödig
Ledare: Var inte så skitnödig
"Varje liten gren av friluftslivet och upplevelsesporten befolkas av en hoper djupt engagerade och kunniga personer, som inte riktigt kan acceptera den här lallande en-gör- så-gott-en-kan-mentaliteten". I Maries nya ledare skriver hon om att vara långsam i längdspåret, enkelspårig i uteköket, baktung i offpisten – och att det är skillnad på nödvändig och skitnödig kunskap.
Min ute-pryl: Den perfekta kniven
Min ute-pryl: Den perfekta kniven
De flesta av oss har kära favoriter i ryggsäcken, en pryl som vi helst inte äventyrar utan. I denna lilla artikel-serie får du veta vad UTE-redaktionen inte lämnar hemma. Här är formgivare Sofie Lanttos bästa tips.
Så bajsar du på fjället
Så bajsar du på fjället
Har du packat bajsspaden? Ett måste på turen, enligt miljöexpertisen, som oroas över illa placerade högar längs våra mest populära fjälleder. Utemagasinet kavlar upp ärmarna och vänder på varje sten.
Vandra vackert i fjordarnas land
Vandra vackert i fjordarnas land
Drömmer du också om vandringsvänliga berg, djupa fjordar och hisnande vyer? Vårt västra grannland är som gjort för äventyrliga dagsturer – och nu är det kanske dags att planera nästa års äventyr. Utemagasinets Norgekännare Mattias Fredriksson tipsar om platserna han ständigt återvänder till.
Europas 12 bästa långleder, del 2 av 3
Europas 12 bästa långleder, del 2 av 3
Långvandring, visst låter det lockande? Hur långt och hur länge får tid, smak och fysik avgöra. Här tipsar vi om några av Europas bästa leder – en del riktigt långa och andra du kan vandra på en vecka. Här är andra delen av tre.
Vett och etikett i skogen i jakttider
Vett och etikett i skogen i jakttider
Nu är tiden när friluftsmänniskor ska samsas om skogen tillsammans med jägare. Vilka regler gäller egentligen och är det smart att bege sig ut på svamp-jakt när en annan jagar älg? Vi reder ut.
Bota din björnfrossa
Bota din björnfrossa
Undviker du skogen, av rädsla för att stöta på en björn? Ny forskning visar att vandringar med guide i björnterräng kan dämpa oron.
Klum delar med sig av sina expeditioner
Klum delar med sig av sina expeditioner
Nu kan alla stifta bekantskap med en gepardhona från sydafrikanska savannen eller vintergatan sedd från Kamerun. Mattias A. Klums fotografier på djur och natur har publicerats i magasin världen över och med ett nytt samarbete kan fler ta del av bilderna som nu pryder produkter som kan användas i vardagen. "Ambitionen har varit att föra med mig känslan från mina expeditioner runt om i världen och förmedla min kärlek till livet, naturen och alla fantastiska varelser jag fotograferar", säger Mattias A. Klum.
Sverige ska bli internationellt ledande inom hållbart friluftsliv
Sverige ska bli internationellt ledande inom hållbart friluftsliv
Mittuniversitetet kommer att leda ett stort, fyraårigt forskningsprogram som ska undersöka effekter av idrott och friluftsliv på natur och miljö. Till programmet knyts ett stort antal organisationer och myndigheter med koppling till natur, miljö, idrott och friluftsliv, bland annat Naturvårdsverket, Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen. Målet är att göra svensk forskning världsledande inom området.