ArtiklarVandra vackert i fjordarnas land
Vandra vackert i fjordarnas land
Drömmer du också om vandringsvänliga berg, djupa fjordar och hisnande vyer? Vårt västra grannland är som gjort för äventyrliga dagsturer – och nu är det kanske dags att planera nästa års äventyr. Utemagasinets Norgekännare Mattias Fredriksson tipsar om platserna han ständigt återvänder till. TEXT & FOTO: MATTIAS FREDRIKSSON
Europas 12 bästa långleder, del 2 av 3
Europas 12 bästa långleder, del 2 av 3
Långvandring, visst låter det lockande? Hur långt och hur länge får tid, smak och fysik avgöra. Här tipsar vi om några av Europas bästa leder – en del riktigt långa och andra du kan vandra på en vecka. Här är andra delen av tre. Text: Emma V Larsson
Vett och etikett i skogen i jakttider
Vett och etikett i skogen i jakttider
Nu är tiden när friluftsmänniskor ska samsas om skogen tillsammans med jägare. Vilka regler gäller egentligen och är det smart att bege sig ut på svamp-jakt när en annan jagar älg? Vi reder ut.
Bota din björnfrossa
Bota din björnfrossa
Undviker du skogen, av rädsla för att stöta på en björn? Ny forskning visar att vandringar med guide i björnterräng kan dämpa oron.
Klum delar med sig av sina expeditioner
Klum delar med sig av sina expeditioner
Nu kan alla stifta bekantskap med en gepardhona från sydafrikanska savannen eller vintergatan sedd från Kamerun. Mattias A. Klums fotografier på djur och natur har publicerats i magasin världen över och med ett nytt samarbete kan fler ta del av bilderna som nu pryder produkter som kan användas i vardagen. "Ambitionen har varit att föra med mig känslan från mina expeditioner runt om i världen och förmedla min kärlek till livet, naturen och alla fantastiska varelser jag fotograferar", säger Mattias A. Klum.
Sverige ska bli internationellt ledande inom hållbart friluftsliv
Sverige ska bli internationellt ledande inom hållbart friluftsliv
Mittuniversitetet kommer att leda ett stort, fyraårigt forskningsprogram som ska undersöka effekter av idrott och friluftsliv på natur och miljö. Till programmet knyts ett stort antal organisationer och myndigheter med koppling till natur, miljö, idrott och friluftsliv, bland annat Naturvårdsverket, Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen. Målet är att göra svensk forskning världsledande inom området. 
Sköna dagsturer i Aosta
Sköna dagsturer i Aosta
Aostadalen i Italien är ett mecka för skidåkare – men här finns också några av världens vackraste vandringsleder. Häng med på en helgtur, men boende på rifugios i bergen. Nu lider säsongen mot sitt slut, men det är hög tid att börja drömma om nästa års tur! Text: Helene Lundgren, Foto: Felix Oppenheim
Min ute-pryl: En vindsäck där hela familjen får plats
Min ute-pryl: En vindsäck där hela familjen får plats
De flesta av oss har kära favoriter i ryggsäcken, en pryl som vi helst inte äventyrar utan. I denna lilla artikel-serie får du veta vad UTE-redaktionen inte lämnar hemma. Här är chefredaktören Marie Kjellnäs bästa tips.
Vinnaren av ryggsäck från Exped
Vinnaren av ryggsäck från Exped
Många var ni som ville gå på topptur med en 30-liters Whiteout från Exped. Nu är vinnaren korad!
Vinn värmejacka från Bergans!
Vinn värmejacka från Bergans!
Med en riktigt varm och funktionell dunjacka är du alltid redo för äventyr i snö, vind och kyla. Ha den på lut i ryggsäcken på toppturen, skridskoutflykten, fjällvandringen – bär den i pulkabacken och till jobbet kalla dagar. Nu har du chansen att vinna en!
Tänndalen vald till bästa skidort 2019
Tänndalen vald till bästa skidort 2019
Tänndalen är återigen utsett till Skandinaviens bästa skidort – för andra året i rad. Övriga destinationer i topp är Tänndalens grannar i Funäsfjällen; Ramundberget och Funäsdalen. Fjärde respektive femte plats intas av Trysil och Vemdalen.
Min ute-pryl: En panna för alla tillfällen
Min ute-pryl: En panna för alla tillfällen
De flesta av oss har kära favoriter i ryggsäcken, en pryl som vi helst inte äventyrar utan. I denna lilla artikel-serie får du veta vad UTE-redaktionen inte lämnar hemma. Här är ansvarig utgivare Nicolas Jändels bästa tips.
Vilken Utefest!
Vilken Utefest!
13–15 september var det äntligen dags för Utemagasinets årliga friluftsfestival Utefest, som traditionsenligt arrangerades i och kring Friluftsbyn, Höga kusten. Drygt 500 besökare – allt från erfarna fjällrävar till nyfikna nybörjare – slöt upp för att utforska naturen, lära sig nya saker och inspireras av både experter och varandra.
Årets Naturbonus delades ut på Utefest
Årets Naturbonus delades ut på Utefest
I helgen arrangerades Utemagasinets friluftsfestival Utefest och då delades Årets Naturbonus ut. Varje år ger Naturkompaniet en procent av det totala beloppet som medlemmarna handlar för till ett natur- eller miljövårdsprojekt. Årets tre vinnare är; Håll Sverige Rent, Fågelcentralen och Friluftsfrämjandet.
Familjen Landolsi: "Nu lever vi på riktigt"
Familjen Landolsi: "Nu lever vi på riktigt"
I sin verksamhet lär de människor att leva och överleva i vildmarken. Genom sin egen livsresa inspirerar de på ett djupare plan. I detta reportage från 2018 möter du Jonas och Therese Landolsi i ett samtal om att hitta sin inre kraft, ta makten i sitt eget liv och våga lyssna när generna kallar. Jonas är i helgen aktuell på Utefest vid Höga kusten. TEXT OCH FOTO: ROGER BORGELID
Greetings from Fjällräven Classic i Colorado
Greetings from Fjällräven Classic i Colorado
Från 4 till 8 destinationer – nu växer konceptet Fjällräven Classic. Tanken är att svensk vandringskultur ska spridas i Tyskland, Kina, Storbritannien och Sydkorea under 2020. Här kan du läsa om våra upplevelser under Fjällräven Classic Colorado 2017. OBS – Idag har leden i Colorado inte riktigt samma tuffa sträckning som den hade 2017. TEXT: MARIE KJELLNÄS, FOTO: SOFIE LANTTO
3 Ute-recept: Fräs på din svamp
3 Ute-recept: Fräs på din svamp
Är du redo med svampkorg, kniv och kängor? Här kommer tre fräscha uterätter där kantareller, soppar och skivlingar spelar huvudrollen. RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON
Tävla om äventyrlig barnbok – utspelar sig på en vandringsled!
Tävla om äventyrlig barnbok – utspelar sig på en vandringsled!
Vår medarbetare Emma V Larsson har skrivit äventyrsboken "Äventyrliga Klubben – Det stora skogsäventyret" som ska inspirera små äventyrare att upptäcka naturen och i längden också att ta hand om den. Det är en berättelse om de magiska upplevelser som friluftslivet kan ge både stora och små. Nu kan du vinna ett ex!
Vandringens dag: 14 september
Vandringens dag: 14 september
Sverige vandrar som aldrig förr. Det är den aktivitet som ökar mest när det gäller vad vi vill göra på vår fritid. För att fånga upp det rekordstora intresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga vandringsleder och få ännu fler att finna glädjen i att vandra, lanserar nu Svenska Turistföreningen (STF) Vandringens dag. Målet är att den andra lördagen i september, i år den 14:e, ska hela Sverige ut och vandra.
Samarbete för att fasa ut miljöfarlig valla
Samarbete för att fasa ut miljöfarlig valla
Intressenter från skidsporten i Europa samlades nyligen för att driva på utfasningen av de hälso- och miljöfarliga högfluorerade ämnena inom tävlingsskidåkningen. Det statliga forskningsinstitutet RISE och Peak innovation leder projektet POPFREE Ski Goes Global, vars mål är en fluorfri tävlingsskidåkning. En undersökning bland elitskidåkare visar att hela 86 procent kan tänka sig att tävla med fluorfri vallning, om villkoren är rättvisa.

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent