ArtiklarDel 3: 27 svenska dagsturer
Del 3: 27 svenska dagsturer
Jodå, äventyret finns runt hörnet. Men runt vissa hörn finns det onekligen fler äventyr än annorstädes. Vi har valt ut nio riktigt fina utgångspunkter för dig som gillar dagsturer – med vardera tre turförslag att testa. Här är del 3 av 3.
Bergtagen på Färöarna
Bergtagen på Färöarna
Nordens minsta land tronar på 340 dagstursvänliga toppar och ett myller av urgamla stigar. Utemagasinet slår följe med nyfrälsta vandraren Gudrun Eysterlid, som visar några av de mest storslagna. Här är ett utdrag ur ett längre reportage i Utemagasinet nr 6 2018. TEXT: JESPER MOTT, FOTO: HANS BERGGREN
Ta tåget till äventyret
Ta tåget till äventyret
En SJ-undersökning korade i slutet av maj Lidköping–Mariestad, över Kinnekulle, till Sveriges vackraste tågsträcka. Vi nöjer oss förstås inte med att uppleva det vackra genom tågfönstret, utan vill också tipsa om tre äventyrliga stopp på vägen.
Del 2: 27 svenska dagsturer
Del 2: 27 svenska dagsturer
Jodå, äventyret finns runt hörnet. Men runt vissa hörn finns det onekligen fler äventyr än annorstädes. Vi har valt ut nio riktigt fina utgångspunkter för dig som gillar dagsturer – med vardera tre turförslag att testa. Här är del 2 av 3.
Checklista för tältköpare
Checklista för tältköpare
Sugen på att införskaffa ett tält men vilse i tält-djungeln? Här är nio saker du ska tänka på innan du slår till. AV: ERIKA ENEQUIST
Vilse för sista gången
Vilse för sista gången
För den som har koll på karta och kompass öppnar sig en hel värld av skogar och fjäll. Hur bra koll har du? Här kommer UTE-fakta om hur du passar kartan och tar ut kompassriktning – samt tre tips till nybörjaren som vill testa orientering. TEXT: MAGNUS CARLSSON
6 tips: Så kan du bromsa nedplastningen
6 tips: Så kan du bromsa nedplastningen
Till havs, till havs? Det var förr – nu grumlas glädjen av plast. Varje timme spolas skräp motsvarande fem badkar upp längs Bohuskusten. TEXT SARA MARTINSSON, ILLUSTRATION PIA KOSKELA
Del 1: 27 svenska dagsturer
Del 1: 27 svenska dagsturer
Jodå, äventyret finns runt hörnet. Men runt vissa hörn finns det onekligen fler äventyr än annorstädes. Vi har valt ut nio riktigt fina utgångspunkter för dig som gillar dagsturer – med vardera tre turförslag att testa. Här är del 1 av 3.
Expeditionen Row around Svalbard fortsätter
Expeditionen Row around Svalbard fortsätter
Nu fortsätter äventyrarna Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing sin havsrodd runt Svalbard, en expedition som påbörjades och fick lov att pausas för ett år sedan. Med denna expedition vill de sätta fokus på förändringarna i Arktis. Ingen har någonsin rott runt den norska ögruppen Svalbard, men på grund av klimatförändringar kan det nu vara möjligt.
3 miljösnälla utenyheter
3 miljösnälla utenyheter
Hållbarhetstrenden rullar vidare – till allas vår glädje och vinning. Här kommer tre nya favoriter.
Ny park för naturparkour
Ny park för naturparkour
Har du testat naturparkour? Kalla det träningsform eller livsstil, klart är att allt fler är nyfikna på detta sätt att ta sig fram genom olika miljöer med den egna kroppen som enda verktyg. Nu har Stockholm fått sin första naturparkour-park.
Tips: Mobilspelet som tar hela familjen ut i naturen
Tips: Mobilspelet som tar hela familjen ut i naturen
Sommarloven är i full fart och semestern närmar sig för många familjer. För att uppmuntra barn att röra sig mer ute i naturen på semester och fritid lanseras mobilspelet "Djur på Tur". Ett spel som går ut på att samla på djur, som du sedan behöver gå ut i naturen för att släppa ut.
Smart kajak för fiskefrälsta
Smart kajak för fiskefrälsta
Gillar du både paddling och fiske? Då är den nya delbara fiskekajaken King Fisher kanske något för dig.
Tre UTE-recept med stekpanna
Tre UTE-recept med stekpanna
Vad sägs om kolbulle med rårörda tranbär, scones med mesost och karamelliserad ananas? En bra stekpanna till uteköket öppnar för nya smakupplevelser i det fria. Här bjuder cykelkocken Henrik "Vélochef" Orre på tre nykomponerade favoriter ur färska boken Outside is free som ges ut på Gawell Förlag. RECEPT: HENRIK ORRE, FOTO: PATRIK ENGSTRÖM
Vinn vår novelltävling!
Vinn vår novelltävling!
Söker du ett kul och utvecklande sommarprojekt? Skriv en ute-novell och delta i vår tävling! Den läsare som författar den bästa novellen belönas med 5 000 kronor, en årsprenumeration på Utemagasinet och 2 fina emaljmuggar med Alltid Ute-tryck.
Hurtigruten firar 125 år med att förbjuda plast
Hurtigruten firar 125 år med att förbjuda plast
I år är det exakt 125 år sedan som Richard With med fartyget DS Vesterdalen etablerade en rutt längs med Norges kust för att transportera såväl lokalbefolkning som turister. Rutten blev starten till vad som idag är världens största expeditions- och kryssningsföretag – Hurtigruten. Födelseåret utgör en miljömarkering då Hurtigruten är det första kryssningsföretaget i världen som förbjudit all användning av engångsartiklar av plast.
Ledare: Om kakor och brunsås
Ledare: Om kakor och brunsås
Chefredaktören Marie är inte en fena på att minnas startplatser, ledsträckningar och vägval – men turmaten är något annat. Både smaksensationer och spyvirke. Exempelvis blev den frystorkade frukosträtten Biscuits and Gravy, (fritt översatt Kakor och Brunsås) ett minne för livet under Fjällräven Classic i Colorado.
Nyhet: Nyckelfärdigt sagohus
Nyhet: Nyckelfärdigt sagohus
Vem bor här? Kanske ett gäng vättar – eller nordliga släktingar till hoberna i Sagan om ringen? Klart är att det estländska företaget Iglucraft bygger i en helt egen stil, som känns både sagolik och modern.
Trend: Välgörande äventyr
Trend: Välgörande äventyr
Nu räcker det inte att bestiga skyhöga berg eller ge sig ut på världsvandring. Den moderna äventyraren ska helst också samla in pengar till välgörenhet längs vägen. Drömmer du också om att kombinera ditt friluftsintresse med att göra gott? Vi bad tre välgörande äventyrare om deras bästa tips. TEXT: SARA MARTINSSON, ILLUSTRATION PIA KOSKELA
Krönika: Varför alla dessa torn?
Krönika: Varför alla dessa torn?
Självutnämnde fjällmuppen Gunnar "Kugge" Andersson skrev sina första rader i Utemagasinet 1991. Varannan månad kan du följa hans krönikor i Utemagasinet. Här skriver han om vad han egentligen tycker om att stapla stenpyramider, om "bucketlists" och selfies vid berömda berg.

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent