ArtiklarNy studie: Klimatsmart att turista i fjällstuga
Ny studie: Klimatsmart att turista i fjällstuga
En färsk studie från Lunds Tekniska Högskola har räknat på hur mycket växtgasutsläpp en natt i någon av Svenska Turistföreningens (STF) 44 fjällstugor i väglöst land ger. Resultatet är slående – en genomsnittlig övernattning för en person motsvarar utsläpp av 2,0 kg växthusgaser, bara hälften jämfört med en genomsnittlig natt hemma som orsakar 3,8 kg.
Tre recept inför Ut å Njut 6 juni
Tre recept inför Ut å Njut 6 juni
Var du än bor, är det aldrig långt till en egen glänta, en bit kust eller en plats som gjord för picknick. Under 2018 skapades Ut å Njut: en ny tradition för hela Sverige – att gå ut i naturen den 6 juni och njuta av den unika skönhet som finns i Sverige. Nu är det dags för Ut Å Njut 2019! Här är tre recept som passar perfekt för firandet i gröngräset. Vad sägs om gubbröra, en vild rulle eller syrlig röra med pepparrotssting?
Test: Frystorkat del 1 av 2
Test: Frystorkat del 1 av 2
En påse färdigmat väger som en apelsin i ryggsäcken och tillagas på några minuter. På minussidan har vi priset – och i vissa fall smaken. Utemagasinets testpatrull har ätit sig igenom 16 olika rätter, med blandad belåtenhet (sammanfattning av test från Utemagasinet nr 7 2018). AV: ERIKA ENEQUIST OCH LENA HEDMAN
Vegohajk – tre vegetariska recept
Vegohajk – tre vegetariska recept
Vegohajk är den första kokboken med helt vegetarisk friluftsmat för stormkök och lägereld. Fokus ligger på torkad mat som är lätt att bära och håller länge. Här bjuder författaren David Kihlberg på tre goda recept. Något att laga i helgen kanske? Bilder och recept: David Kihlberg
Hurtigrutens fartyg ska segla på död fisk
Hurtigrutens fartyg ska segla på död fisk
Hurtigruten tar nu ännu ett steg i sin miljösatsning. Med start 2020 ska Hurtigruten börja använda biogas som fartygsbränsle. Skeppen kommer att segla på död fisk och annat organiskt avfall. Förnybar biogas är en ren energikälla och anses vara det mest miljövänliga bränslet som finns tillgängligt på marknaden.
Om Utehelg: "Roligt och lärorikt!"
Om Utehelg: "Roligt och lärorikt!"
Utemagasinets event Utehelg på Värmdö lockade många besökare med vandring, yoga, paddling, täljskola, bushcraft och äventyrsmedicin – för att nämna några aktiviteter. Här möter du tre besökare som berättar vad de gillade allra bäst med helgen! Text: Anton Furuland, Foto: Sofie Lantto
Lyckad Utehelg på Värmdö
Lyckad Utehelg på Värmdö
I helgen som gick arrangerades Utemagasinets friluftsfestival Utehelg för andra året i rad, i och kring Skeviks Gård på Värmdö. Tre fullmatade dagar i skönt vårväder med friluftskurser, uteträning och vildmarksmys. Text: Anton Furuland, Foto: Sofie Lantto
Upprop gav resultat
Upprop gav resultat
Minskat anslag till Naturvårdsverket med 45 procent fick Svenska Turistföreningen att starta uppropet Rädda Lederna – och namninsamlingen med 23 603 underskrifter fick gehör.
I sommar kan du tågluffa i Norrland
I sommar kan du tågluffa i Norrland
Nu blir det ännu enklare att semestra mer klimatsmart och på hemmafronten. Med nya tågsemesterkortet kan du upptäcka Norrland längs med rälsen i sommar.
3 boktips! När resan är målet
3 boktips! När resan är målet
Har du också ambitionen att dra ned på flygandet och transportera dig längs marken så långt det är möjligt? Vi har hittat tre nya böcker som kan inspirera.
Och vinnaren är...
Och vinnaren är...
En uppblåsbar sup-bräda som du kan vika ihop, stoppa i den tillhörande ryggsäcken och bära med dig på nästa äventyr – hur bra låter inte det? Det var många som tävlade om sup-brädan från Kajaktiv och nu har vi valt en vinnare!
Ledare: Helgad vare utehelgen
Ledare: Helgad vare utehelgen
Chefredaktören Marie slår ett slag för tältet: "Jag ska inte låtsas att jag sitter inne med universallösningen här, men mitt bästa vapen när fingrarna har fastnat i laptopen är helt klart tältet. Länge leve dagsturen, men det är något alldeles speciellt att både somna och vakna i skogen, på fjället eller i skärgården. Det är då lugnet rullar in på riktigt och utflykten övergår i äventyr."
Vinn skaljacka från Peak Performance!
Vinn skaljacka från Peak Performance!
Det våras för outdoor-kollektionerna hos Peak Performance, i år satsar man lite extra på högkvalitativa och funktionella plagg för dig som gillar vandring. Här får du chansen att vinna skaljackan Vislight C Gore-tex Shell.
Till minne av Angeliqa
Till minne av Angeliqa
Vi minns Angeliqa Mejstedt, som så tragiskt gick bort i slutet av mars. Genom Vandringsbloggen skapade hon en unik plattform i friluftsgemenskapen och lockade nya grupper att ge sig ut på stigarna. Angeliqa vägledde, inspirerade och berörde tiotusentals – under en period även som krönikör i Utemagasinet. Vi tar med oss hennes tankar om prestigelöst friluftsliv och hikefulness på kommande turer. I Utemagasinet #7/2017 pratade Angeliqa om sitt eget möte med friluftslivet; om att kliva av karriärstegen och bli vandrare på heltid; om att söka det stora i det lilla. Här kan du läsa porträttet igen. TEXT: KARIN WALLÉN, FOTO: SOFIE LANTTO
Trollsjön korad till Sveriges bästa resmål
Trollsjön korad till Sveriges bästa resmål
Sveriges resenärer har röstat fram det bästa svenska alternativet till en utlandsresa i sommar. Magiska Trollsjön utanför Abisko vann omröstningen. På andra plats kom Skuleskogen vid Höga Kusten och tredje platsen knep den tropiska stranden vid Stenshuvuds nationalpark på Österlen.
Färöarna öppnar igen efter lyckad upprustning
Färöarna öppnar igen efter lyckad upprustning
Under helgen stängdes Färöarna för underhåll. 100 volontärer från 25 olika länder samlades för att rusta upp destinationen inför den kommande turistsäsongen. Syftet med projektet är att bevara den orörda naturen och säkra en hållbar framtida turism på de nordatlantiska öarna.
I sommar kan du hyra tält inför vandringen
I sommar kan du hyra tält inför vandringen
Något som kanske lockar ut fler på vandringslederna i sommar är Naturkompaniets nya satsning: tältuthyrning. Med start i juni kan du välja att hyra istället för att köpa tält. Ambitionen är att få fler att upptäcka naturen på ett hållbart och enkelt sätt.
Haka på tåget 2019
Haka på tåget 2019
Tågresandet har medvind, allt fler växlar spår. Här tipsar vi om tre inspirerande och matnyttiga reseforum för både tågtokar och nyfikna.
Uteplagg för alla
Uteplagg för alla
Klädföretaget Gneis har, i samarbete med Mittuniversitetets Sports Tech Research Centre, tagit fram en helt ny typ av utekläder under etiketten More Space. Kläderna är anpassade för överviktiga barn och för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som till exempel ADHD eller Aspergers syndrom.
Så hittar du den perfekta friluftsbyxan
Så hittar du den perfekta friluftsbyxan
Äventyrsbyxor, de ska ju sitta så där skönt att de knappt känns när du rör dig. Dessutom tåla väder och slitage i fjäll, skog, vatten – plus transportera fukt och torka snabbt. Här är en checklista att gå igenom inför ett köp. AV: LENA HEDMAN & ERIKA ENEQUIST, FOTO: HANS BERGGREN

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent