ArtiklarTänndalen vald till bästa skidort 2019
Tänndalen vald till bästa skidort 2019
Tänndalen är återigen utsett till Skandinaviens bästa skidort – för andra året i rad. Övriga destinationer i topp är Tänndalens grannar i Funäsfjällen; Ramundberget och Funäsdalen. Fjärde respektive femte plats intas av Trysil och Vemdalen.
Min ute-pryl: En panna för alla tillfällen
Min ute-pryl: En panna för alla tillfällen
De flesta av oss har kära favoriter i ryggsäcken, en pryl som vi helst inte äventyrar utan. I denna lilla artikel-serie får du veta vad UTE-redaktionen inte lämnar hemma. Här är ansvarig utgivare Nicolas Jändels bästa tips.
Vilken Utefest!
Vilken Utefest!
13–15 september var det äntligen dags för Utemagasinets årliga friluftsfestival Utefest, som traditionsenligt arrangerades i och kring Friluftsbyn, Höga kusten. Drygt 500 besökare – allt från erfarna fjällrävar till nyfikna nybörjare – slöt upp för att utforska naturen, lära sig nya saker och inspireras av både experter och varandra.
Årets Naturbonus delades ut på Utefest
Årets Naturbonus delades ut på Utefest
I helgen arrangerades Utemagasinets friluftsfestival Utefest och då delades Årets Naturbonus ut. Varje år ger Naturkompaniet en procent av det totala beloppet som medlemmarna handlar för till ett natur- eller miljövårdsprojekt. Årets tre vinnare är; Håll Sverige Rent, Fågelcentralen och Friluftsfrämjandet.
Familjen Landolsi: "Nu lever vi på riktigt"
Familjen Landolsi: "Nu lever vi på riktigt"
I sin verksamhet lär de människor att leva och överleva i vildmarken. Genom sin egen livsresa inspirerar de på ett djupare plan. I detta reportage från 2018 möter du Jonas och Therese Landolsi i ett samtal om att hitta sin inre kraft, ta makten i sitt eget liv och våga lyssna när generna kallar. Jonas är i helgen aktuell på Utefest vid Höga kusten. TEXT OCH FOTO: ROGER BORGELID
Greetings from Fjällräven Classic i Colorado
Greetings from Fjällräven Classic i Colorado
Från 4 till 8 destinationer – nu växer konceptet Fjällräven Classic. Tanken är att svensk vandringskultur ska spridas i Tyskland, Kina, Storbritannien och Sydkorea under 2020. Här kan du läsa om våra upplevelser under Fjällräven Classic Colorado 2017. OBS – Idag har leden i Colorado inte riktigt samma tuffa sträckning som den hade 2017. TEXT: MARIE KJELLNÄS, FOTO: SOFIE LANTTO
3 Ute-recept: Fräs på din svamp
3 Ute-recept: Fräs på din svamp
Är du redo med svampkorg, kniv och kängor? Här kommer tre fräscha uterätter där kantareller, soppar och skivlingar spelar huvudrollen. RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON
Tävla om äventyrlig barnbok – utspelar sig på en vandringsled!
Tävla om äventyrlig barnbok – utspelar sig på en vandringsled!
Vår medarbetare Emma V Larsson har skrivit äventyrsboken "Äventyrliga Klubben – Det stora skogsäventyret" som ska inspirera små äventyrare att upptäcka naturen och i längden också att ta hand om den. Det är en berättelse om de magiska upplevelser som friluftslivet kan ge både stora och små. Nu kan du vinna ett ex!
Vandringens dag: 14 september
Vandringens dag: 14 september
Sverige vandrar som aldrig förr. Det är den aktivitet som ökar mest när det gäller vad vi vill göra på vår fritid. För att fånga upp det rekordstora intresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga vandringsleder och få ännu fler att finna glädjen i att vandra, lanserar nu Svenska Turistföreningen (STF) Vandringens dag. Målet är att den andra lördagen i september, i år den 14:e, ska hela Sverige ut och vandra.
Samarbete för att fasa ut miljöfarlig valla
Samarbete för att fasa ut miljöfarlig valla
Intressenter från skidsporten i Europa samlades nyligen för att driva på utfasningen av de hälso- och miljöfarliga högfluorerade ämnena inom tävlingsskidåkningen. Det statliga forskningsinstitutet RISE och Peak innovation leder projektet POPFREE Ski Goes Global, vars mål är en fluorfri tävlingsskidåkning. En undersökning bland elitskidåkare visar att hela 86 procent kan tänka sig att tävla med fluorfri vallning, om villkoren är rättvisa.
Rustad för regn
Rustad för regn
Sätter höstrusket stopp för dina uteplaner? Tänk om och ta skydd. Här kommer prylarna som håller dig torr på turen. Text: Anton Furuland
Ledare: "Vi ses på leden"
Ledare: "Vi ses på leden"
"På något sätt är det ändå människorna som rör sig i området som definierar det, och ett möte på bara några minuter kan ge turen en helt ny riktning.". Chefredaktör Marie skriver om möten på vandringsleden – och uteblivna sådana på Roslagsbanan.
Vinn vildmarkskök från Primus!
Vinn vildmarkskök från Primus!
Inget ont om grillkorv och marshmallows på pinne, men vad sägs om att ta eldmaten till nästa nivå? Då är månadens läsartävling något för dig. Vi har nämligen varit hos Primus och plockat ihop två stycken paket bestående av grillgallret Aeril, stekpannan Campfire frying pan och snygga köksredskapen Campfire prep set som vi nu vill hitta nya ägare till.
Träna inför vandringen
Träna inför vandringen
Behöver man träna inför en vandring? Ja, det skadar aldrig att förbereda kroppen för att minimera skaderisken. Här kommer fem värdefulla tips.
För alla barns rätt till naturen
För alla barns rätt till naturen
För tre år sedan startade Svenska Turistföreningen Höstlövet. Det är ett initiativ som gör det möjligt för barnfamiljer att uppleva ett naturnära höstlov någonstans i Sverige – trots att de av ekonomiska skäl har svårt att komma ut. I år samverkar STF med stiftelsen En Frisk Generation för att möjliggöra aktiviteter i naturen även på hemmaplan och inte bara på lovet.
Min ute-pryl: Den bästa kaffepressen
Min ute-pryl: Den bästa kaffepressen
De flesta av oss har kära favoriter i ryggsäcken, en pryl som vi helst inte äventyrar utan. I denna lilla artikel-serie får du veta vad UTE-redaktionen inte lämnar hemma. Först ut är webbredaktör Emma V Larsson med kaffepressen som ger perfekt crema.
Idag ska Vindelälven invigas – till biosfärsområde
Idag ska Vindelälven invigas – till biosfärsområde
Unesco har nyligen utsett Vindelälven-Juhtatdahka i Västerbotten till ett biosfärområde. Detta firas idag, lördag den 17 augusti i Vindeln. – Detta är en viktig utnämning, som alla i älvdalen ska vara stolta över, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF, som stöttat detta arbete.
Så tar du hand om fötterna på vandringen
Så tar du hand om fötterna på vandringen
Att ta hand om fötterna är A och O för att både den korta och den långa vandringen ska bli bekväm. Här kommer en drös med tips på vad du kan göra före, under och efter ditt äventyr för att hålla fossingarna glada.
Europas 12 bästa långleder, del 1 av 3
Europas 12 bästa långleder, del 1 av 3
Långvandring, visst låter det lockande? Hur långt och hur länge får tid, smak och fysik avgöra. Här tipsar vi om några av Europas bästa leder – en del riktigt långa och andra du kan vandra på en vecka. Här är första delen av tre. Text: Emma V Larsson
Fem svenska pilgrimsleder att vandra
Fem svenska pilgrimsleder att vandra
Nyligen skrev vi om pilgrimsleden St Olavsleden i Utemagasinet. Här kommer fem andra leder att utforska för den som vill pilgrimsvandra i Sverige. Text: Emma V Larsson, Foto: Emma Mattsson

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent