ArtiklarTopptursskola: Packa ryggan rätt
Topptursskola: Packa ryggan rätt
På topptur vill du att ryggan ska vara lätt – samtidigt som du behöver få med dig en del nödvändig utrustning. Lösningen? Strunta i extrakläder och prylar som du förmodligen inte kommer att behöva. AV MATTIAS FREDRIKSSON
Häng med oss till Pyrenéerna 2019!
Häng med oss till Pyrenéerna 2019!
Blev du lockad av vårt reportage om Pyrenéerna? Ta chansen och utforska vilda berg och dalar i sommar, tillsammans med guider från Cykla & Vandra.
Parterapi med friluftspsykologen
Parterapi med friluftspsykologen
På turen prövas kärleken. Saker den ena ser som självklara, är idioti för den andra. Susanna Sjögren, psykolog och utefantast ger här sina bästa råd. TEXT: SARA MARTINSSON, ILLUSTRATION: PIA KOSKELA
Recept: Vego på elden
Recept: Vego på elden
Nu tuttar vi på igen! Här bjuds det på matiga vegorätter för vandrare, skridskoåkare och andra hungriga. Ju större eld desto skönare lunchpaus, så här års. RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON
9 fjällhotell att längta till
9 fjällhotell att längta till
Är du och ditt gäng på jakt efter det perfekta fjällboendet, att ha som bas för aktiva vinterturer? Vi visar vägen till nio oemotståndliga pensionat, hotell och stationer som ligger strategiskt mitt i den svenska fjällvärlden. TEXT: EMMA V LARSSON
Uteläsning för småfolk
Uteläsning för småfolk
När mörkret kommer tidigt finns utrymme för mysig familjeläsning – om uteliv, förstås. Här tipsar vi om tre boknyheter som inspirerar till nya äventyr tillsammans.
Recept: Grytor på turen
Recept: Grytor på turen
Dunjackor i all ära – det som värmer bäst på tur så här års är det du stoppar i magen. Utekocken Sussi har slängt ihop tre mustiga höstgrytor med renskav, fisk och linser som bas. RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON
Del 2: Årets resa till Pyrenéerna
Del 2: Årets resa till Pyrenéerna
Utemagasinets resa till Pyrenéerna i september fylldes till bredden med fin vandring, lokala delikatesser, strålande vyer – och gott sällskap. Här kommer bildkavalkad två av två! Kanske blir du så inspirerad att du vill följa med på nästa års resa?
Texter för trädkramare
Texter för trädkramare
Träd är trendigt, det syns inte minst i bokhandeln. I Sverige har vi drygt tre miljarder träd, och bara det är ju skäl nog att läsa in sig på växtarten. Här tipsar vi om tre nya böcker för trädkramare.
Två vinnare utsedda!
Två vinnare utsedda!
Såklart var det många som ville vinna toksnygga Stranda Insulated Hybrid Anorak från norska Bergans. Nu har vi korat två vinnare!
Ledare: "Framtiden ser ljus ut"
Ledare: "Framtiden ser ljus ut"
"Framtiden ser ljus ut för oss som går igång på aktivt uteliv. Med rätt inställning (och en gnutta tur, förstås) går det alldeles utmärkt att åldras i bergen, på skridskoisen, i skidspåret – det ser vi ständiga bevis på", skriver chefredaktören Marie i sin nya ledare. Håller du med?
Vinn lavinrygga från Mammut!
Vinn lavinrygga från Mammut!
Receptet på en lyckad topptur? Vackert väder, kunniga kompisar och rätt utrustning. De två första får du fixa själv, men här kommer lite hjälp på traven med det sistnämnda. Nu har nämligen du som läser Utemagasinet en unik chans att lägga topptursvantarna på en genomarbetad och användarvänlig lavinryggsäck från Mammut: Flip Removable Airbag 3.0.
Del 1: Årets resa till Pyrenéerna
Del 1: Årets resa till Pyrenéerna
Utemagasinets resa till Pyrenéerna i september fylldes till bredden med fin vandring, lokala delikatesser, strålande vyer – och gott sällskap. Här kommer bildkavalkad ett av två! Kanske blir du så inspirerad att du vill följa med på nästa års resa?
Vandra på Island
Vandra på Island
Alldeles i närheten av Reykjavik finns det gott om fin vandring. Särskilt Landmannalaugar, i naturreservatet Fjallabak på det södra höglandet, är en populär avstickare för vandringssugna turister. Här tipsar vi om fyra dagsturer och tre längre vandringar på den spektakulära ön. TEXT: JOHAN AUGUSTIN, FOTO: ROGER BORGELID
Böcker vi gillar 2018
Böcker vi gillar 2018
Om skogens hemliga värld, drömvandringar, skapande och miljö. Här är några av årets böcker vi gillar extra mycket.
Inte så jämställt, ändå
Inte så jämställt, ändå
En ny genusstudie vid Mittuniversitetet visar att fjälldestinationerna lockar med stereotypa bilder på sina hemsidor: män rör sig snabbt i vilda miljöer, kvinnor mer stillsamt i lugna miljöer. Forskaren bakom studien tror att en mer jämställd representation på reklambilderna skulle kunna gynna jämställdheten i det verkliga friluftslivet.
Paddla för Musikhjälpen: Båten
Paddla för Musikhjälpen: Båten
Mellan den 10-16 december drar årets Paddla för Musikhjälpen igång. Denna gång är upplägget annorlunda från tidigare år och en stor brigg i centrala Stockholm blir utgångspunkten.
Bärstol vs. bärsele på vandring
Bärstol vs. bärsele på vandring
Vad är egentligen bäst för den frilufsiga familjen, att använda en stadig bärstol eller smidig bärsele? Vår webbredaktör har testat selen One Outdoors från Babybjörn och bärstolen Thule Sapling.
Sveriges bästa boenden 2018
Sveriges bästa boenden 2018
Varje år delar Svenska Turistföreningen (STF) ut pris till årets bästa vandrarhem/hotell/fjällstation. Igår korades vinnarna. Bland guldmedaljörerna finns Nordens enda astma- och allergivänliga boende - STF Södergården i Åre. STF Helags fjällstation med sitt fantastiska värdskap. STF Tarfala Fjällstuga och framförallt stugvärden Lars Häger. STF Grimsnäs Herrgård B&B för deras småländska delikatesser. STF Persåsen för den bästa naturupplevelsen och STF Tåtorp för deras vackra ekohus.
Snösäkra din längdpremiär
Snösäkra din längdpremiär
Det snöar i norr, men redan nu kan du hitta längdspår även på sydligare breddgrader. Här tipsar vi om fem spårsäkra orter, att bege sig till för årets premiärpass.

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent