ArtiklarTexter för trädkramare
Texter för trädkramare
Träd är trendigt, det syns inte minst i bokhandeln. I Sverige har vi drygt tre miljarder träd, och bara det är ju skäl nog att läsa in sig på växtarten. Här tipsar vi om tre nya böcker för trädkramare.
Två vinnare utsedda!
Två vinnare utsedda!
Såklart var det många som ville vinna toksnygga Stranda Insulated Hybrid Anorak från norska Bergans. Nu har vi korat två vinnare!
Ledare: "Framtiden ser ljus ut"
Ledare: "Framtiden ser ljus ut"
"Framtiden ser ljus ut för oss som går igång på aktivt uteliv. Med rätt inställning (och en gnutta tur, förstås) går det alldeles utmärkt att åldras i bergen, på skridskoisen, i skidspåret – det ser vi ständiga bevis på", skriver chefredaktören Marie i sin nya ledare. Håller du med?
Vinn lavinrygga från Mammut!
Vinn lavinrygga från Mammut!
Receptet på en lyckad topptur? Vackert väder, kunniga kompisar och rätt utrustning. De två första får du fixa själv, men här kommer lite hjälp på traven med det sistnämnda. Nu har nämligen du som läser Utemagasinet en unik chans att lägga topptursvantarna på en genomarbetad och användarvänlig lavinryggsäck från Mammut: Flip Removable Airbag 3.0.
Del 1: Årets resa till Pyrenéerna
Del 1: Årets resa till Pyrenéerna
Utemagasinets resa till Pyrenéerna i september fylldes till bredden med fin vandring, lokala delikatesser, strålande vyer – och gott sällskap. Här kommer bildkavalkad ett av två! Kanske blir du så inspirerad att du vill följa med på nästa års resa?
Vandra på Island
Vandra på Island
Alldeles i närheten av Reykjavik finns det gott om fin vandring. Särskilt Landmannalaugar, i naturreservatet Fjallabak på det södra höglandet, är en populär avstickare för vandringssugna turister. Här tipsar vi om fyra dagsturer och tre längre vandringar på den spektakulära ön. TEXT: JOHAN AUGUSTIN, FOTO: ROGER BORGELID
Böcker vi gillar 2018
Böcker vi gillar 2018
Om skogens hemliga värld, drömvandringar, skapande och miljö. Här är några av årets böcker vi gillar extra mycket.
Inte så jämställt, ändå
Inte så jämställt, ändå
En ny genusstudie vid Mittuniversitetet visar att fjälldestinationerna lockar med stereotypa bilder på sina hemsidor: män rör sig snabbt i vilda miljöer, kvinnor mer stillsamt i lugna miljöer. Forskaren bakom studien tror att en mer jämställd representation på reklambilderna skulle kunna gynna jämställdheten i det verkliga friluftslivet.
Paddla för Musikhjälpen: Båten
Paddla för Musikhjälpen: Båten
Mellan den 10-16 december drar årets Paddla för Musikhjälpen igång. Denna gång är upplägget annorlunda från tidigare år och en stor brigg i centrala Stockholm blir utgångspunkten.
Bärstol vs. bärsele på vandring
Bärstol vs. bärsele på vandring
Vad är egentligen bäst för den frilufsiga familjen, att använda en stadig bärstol eller smidig bärsele? Vår webbredaktör har testat selen One Outdoors från Babybjörn och bärstolen Thule Sapling.
Sveriges bästa boenden 2018
Sveriges bästa boenden 2018
Varje år delar Svenska Turistföreningen (STF) ut pris till årets bästa vandrarhem/hotell/fjällstation. Igår korades vinnarna. Bland guldmedaljörerna finns Nordens enda astma- och allergivänliga boende - STF Södergården i Åre. STF Helags fjällstation med sitt fantastiska värdskap. STF Tarfala Fjällstuga och framförallt stugvärden Lars Häger. STF Grimsnäs Herrgård B&B för deras småländska delikatesser. STF Persåsen för den bästa naturupplevelsen och STF Tåtorp för deras vackra ekohus.
Snösäkra din längdpremiär
Snösäkra din längdpremiär
Det snöar i norr, men redan nu kan du hitta längdspår även på sydligare breddgrader. Här tipsar vi om fem spårsäkra orter, att bege sig till för årets premiärpass.
Sveriges bästa boenden – de nominerade i Årets Kudde 2018
Sveriges bästa boenden – de nominerade i Årets Kudde 2018
Varje år korar Svenska Turistföreningen (STF) årets bästa vandrarhem, hotell, fjällstation och fjällstuga i tävlingen Årets Kudde. Bland årets nominerade finns allt från röda hus i skärgårdsidyll, till stugor på kalfjället och extraordinära matupplevelser.
Vi har en vinnare!
Vi har en vinnare!
Intresset för vår tävling där man kunde vinna en lyxig höstweekend i Åre var stort. Vi förstår varför – och nu har vi en vinnare!
Ny Skogsmulleapp visar barn ut i naturen
Ny Skogsmulleapp visar barn ut i naturen
Att locka ut barnen i det gröna är kanske viktigare än någonsin i dessa skärm-tider. Men kan kanske mobilen användas till att vilja vara ute i naturen, men med målet att den läggs i fickan? Det tror Friluftsfrämjandet som nu lanserar appen "Skogsmulle och Naturboken".
Relationer på tur
Relationer på tur
Att utenjuta i fjäll, skogar och skärgårdar i lag med kärleken låter ju underbart. Men vad gör man när tältet känns trångt och tålamodet kort? Vi har pratat tur och kärlek med två äventyrliga par, som hittat sina succémetoder. TEXT: SARA MARTINSSON, ILLUSTRATION: PIA KOSKELA
Bota med bad – så badar du kallt
Bota med bad – så badar du kallt
När hoppade du i en isvak sist? I nya boken Kalla bad tar hälsoentreprenören Linda Ahlgren och konstnären Linda Vagnelind ett helhetsgrepp på företeelsen, och argumenterar för att fler borde ta sig ett kyligt men uppfriskande dopp i det fria. Här är författarnas tips till hur du börjar din nya kalla vana.
Ledare: Hej mitt vinterland
Ledare: Hej mitt vinterland
"I Utemagasinet utropar vi vinter för alla läsare, oavsett postadress, i slutet av oktober – då nummer 11 sprids över landet. Vintern sträcker sig sedan fyra nummer framåt, med vårvintern som skön final, tills vårinspirationen tar över helt i början av april. Till skillnad från SMHI utgår vi från faktorer som längtan, drömmar, resvanor och ligger gärna steget före." Chefredaktören Marie skriver om svällande snötäcken och godbitar du hittar i nyaste numret av Utemagasinet – som finns ute nu!
Rätt prylar för sköna skär
Rätt prylar för sköna skär
Säkerhet, bekvämlighet och rätt kroppstemperatur check – och du är redo för säsongens första skär. Vi har valt ut sju nyheter som förgyller skrinnarens utegarderob och lägger upp för en vinter att minnas.
Vinn anorak från Bergans!
Vinn anorak från Bergans!
Längtar du också efter snö och skidåkning? Lusten lär inte bli mindre om du lyckas lägga vantarna på månadens vinst – toksnygga Stranda Insulated Hybrid Anorak från norska Bergans. Anoraken passar perfekt för all slags skidåkning, från klassiska fjällturer till topptur och alpinåkning i och utanför pisten.

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent