ArtiklarSkalplagg för små äventyrare
Skalplagg för små äventyrare
Hur håller man de små torra denna årstid – utan att de svettas eller fryser i material som inte har god andningsförmåga? Lösningen stavas skalplagg – vars stora fördel är att de faktiskt kan användas året om. Vi har frågat skalexperten om hur man ska tänka och även hårdtestat skaloverallen Toddler från svenska Isbjörn.
Kugges krönika: Kanotens tid är kommen
Kugges krönika: Kanotens tid är kommen
"Jag inväntar kanadensarens återkomst. Dess tid är kommen. Kajaker är dyra, ömtåliga, utrymmeskrävande, bilberoende – och asociala. Kajakhjälten är en solitär som paddlat längst och varit ensammast i världen. Kanadensarens besättning är däremot ett sammansvetsat gäng av fysisk kraft och problemlösning." TEXT: GUNNAR ANDERSSON
Elles lilla svampskola
Elles lilla svampskola
Har du fastnat i trattisträsket? Ta dig vidare i svampskogen med expertens enkla tips. Elle Nikishkova är en passionerad utekock som älskar eld, skog och svampplockning. Och glöm inte – i nästa nummer (nr 11) finns det ett stort reportage med Elle!
Stigcykling del 3: Niklas Skogh
Stigcykling del 3: Niklas Skogh
Nyfiken på att ta dig fram genom terrängen sittandes på en cykel? Som en del i vår serie om stigcykling får du här möta mountainbikeinstruktören Niklas Skogh – en av Sveriges mest tekniska cyklister. TEXT: TOBIAS LILJEROTH
Tips: Paddla vidare på hösten
Tips: Paddla vidare på hösten
Kajak och svensk sommar är en klassisk kombo, men det finns inga skäl att släppa paddlingen bara för att hösten rullar in. Snarare tvärtom menar Lars Larsson, utforskare och äventyrare med lång bakgrund inom all slags paddling. Här är hans bästa tips inför en höstpaddling.
8 klassiska fjällturer
8 klassiska fjällturer
Suger det i vandringstarmen? Och en helg räcker inte, säger du? Här tipsar vi om åtta svenska flerdagarsturer som ger dig praktfulla fjällvyer, monumental tystnad – och den där luften som är så lätt att andas.
De fick årets naturbonus
De fick årets naturbonus
Under årets Utefest i Friluftsbyn, Höga kusten, delade Naturkompaniet ut Naturbonusen 2018 på stora scenen. Totalt 2,4 miljoner kronor – 1 procent av den summa Naturkompaniets medlemmar handlat för under året som gått – fördelades på fyra utvalda projekt med syftet att främja miljö och friluftsliv.
Stigcykling del 2: Lina Skoglund
Stigcykling del 2: Lina Skoglund
Nyfiken på att ta dig fram genom terrängen sittandes på en cykel? Som en del i vår serie om stigcykling får du här möta den ultraentusiastiska mountainbikecyklisten Lina Skoglund. TEXT: TOBIAS LILJEROTH
Primustävlingen: Här är vinnarrecepten
Primustävlingen: Här är vinnarrecepten
Ju ruskigare väder, desto viktigare att ha ett riktigt bra och pålitligt utekök i ryggsäcken. Eller kajaken. Eller pulkan. Prime Tech Stove Set från Primus är just ett sådant. Vi har lottat ut tre kök – här är vinnarna!
Ledare: Golvad av en urkraft
Ledare: Golvad av en urkraft
"Naturen är en perfekt plats för den som söker lite tuggmotstånd i livet. Den som vill bli omruskad, kanske rentav golvad av en riktig urkraft – för att sedan kunna resa sig, starkare än någonsin." Chefredaktören Marie skriver om naturmöten som ger styrka och ögonglitter.
Vinn lyxig weekend i Åre!
Vinn lyxig weekend i Åre!
Var med och tävla om en lyxig weekend i Åre – med två nätter på Holiday Club och tågresor med SJ. För att vara med i tävlingen behöver du bara svara på frågan: Vad är du sugen på att göra i Åre under din aktiva weekend?
Stigcykling del 1: Sju svenska favoriter för stigcykling
Stigcykling del 1: Sju svenska favoriter för stigcykling
Har du också blivit omrullad i skogen? Kanske är du själv sugen på att grensla en äventyrlig cykel – eller redan frälst? Här är sju svenska pärlor för den som vill testa att rulla fram på stig. TEXT: TOBIAS LILJEROTH, FOTO: EMRIK JANSSON
Test: Sladdlösa sporthörlurarna BackBeat FIT
Test: Sladdlösa sporthörlurarna BackBeat FIT
Har du musik i öronen när du springer, eller kanske till och med när du vandrar? Vi har testat de sladdlösa, tåliga sporthörlurarna BackBeat FIT från Plantronics, som fått utstå såväl vällingbad som regnrusk.
Krönika: Tokless på ådrad gnejs
Krönika: Tokless på ådrad gnejs
"Men kära Länsstyrelsen, kan ni inte ringa mig, eller någon annan skrivkunnig, när det är dags att författa nästa skylt?" Vår krönikör Karin Fingal är journalist och guideboks-författare med ena foten i en känga och den andra i en klacksko. Här skriver hon om obegripliga informationstavlor som sitter vid ingångar till naturreservat och nationalparker. TEXT: KARIN FINGAL
Uteläsning: Äventyrliga böcker
Uteläsning: Äventyrliga böcker
Vad vore tältturen utan en riktigt bra bok? Här kommer några som kittlar utenerven.
Hitta höstens utehäng
Hitta höstens utehäng
Sommarens långturer och semestrar må vara förbi, men häng inte uteläpp för det. Här tipsar vi om tre färdigfixade evenemang att förgylla och lätta upp höstpusslet med. Vad sägs om fotohelg. skogsbad eller mörkerpaddling?
Höstens äventyrsfilmer
Höstens äventyrsfilmer
Ett säkert hösttecken är att det vankas äventyrs-film på stor duk runtom i landet.  Klassikern Banff Mountain Film Festival drar igång sin svenska höst-turné i Lund 19/9. I november stannar också European Outdoor Film Festival till i Sverige.
Ny rapport: Alla barn får inte tillgång till naturen
Ny rapport: Alla barn får inte tillgång till naturen
Rapporten Naturklyftan visar att stora grupper av barn och unga växer upp utan att känna till den svenska naturen. Kunskap, tillgänglighet och socioekonomiska faktorer påverkar vilka barn som faktiskt har tillgång till naturen. Hälften av alla föräldrar uppger att deras barn inte kommer ut i naturen i tillräckligt stor utsträckning. Och 1 av 4 föräldrar säger att de som familj inte spenderar tillräckligt mycket tid i naturen. För ensamstående föräldrar beror det i högre grad på den ekonomiska situationen. Det visar två undersökningar som STF låtit göra via Novus och bland STFs 238 000 medlemmar.
Planera, packa, laga – njut!
Planera, packa, laga – njut!
Färdigrätter från friluftsbutiken har sina fördelar, men inget går väl upp mot hemlagat. Vi bad utemat-nörden Eric Tornblad bjuda på sina smartaste tips för fjällturen. TEXT: ERIC TORNBLAD, FOTO: EMRIK JANSSON
Tävling: Vinn utekök från Primus!
Tävling: Vinn utekök från Primus!
Ju ruskigare väder, desto viktigare att ha ett riktigt bra och pålitligt utekök i ryggsäcken. Eller kajaken. Eller pulkan. Prime Tech Stove Set från Primus är just ett sådant. Vi lottar ut tre kök!

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent