ArtiklarSe Monsens Nordkalotten
Se Monsens Nordkalotten
Lars Monsen är Norges största äventyrsikon och har gjort storartade expeditioner bland annat i Alaska och nu senast i Nordkalotten. Nu visas tv-serien om hans årslånga tur norr om polcirkeln på NRK.
Kontinentkompetent
Kontinentkompetent
Niclas Mårdfelts är första svensk att med muskelkraft korsa en ocean, en kontinent och bestiga en kontinents högsta berg. Med ultramaratonlöparen Rune Larsson rodde han över Atlanten på 95 dygn. I vinter har han cyklat från Marseille hem till Sverige. I januari besteg han som sista delen i rekordet Afrikas högsta berg Kilimanjaro.
Först på vinterns K3
Först på vinterns K3
Italienaren Simone Moro och pakistaniern Shaheen Baig är båda snabba och framgångsrika klättrare. Nu utmanar de Broad Peak - även kallad K3 8 047 m ö h - för dess första vinterbestigning någonsin.
God jul och gott nyår!
God jul och gott nyår!
FIRANDE Just nu finns platser kvar på Helags och några få på Grövelsjöns fjällstation till nyår. Julen är uppbokad på fjällstationerna men än finns chans till julfirande både i fjäll och lågland på flera mysiga vandrarhem. Boka nu, snart är det fullt.
Fortfarand finns chansen
Fortfarand finns chansen
Anmäl dig till första Kungsledenrännet! Det är en öppen skidtävling för tvåmannalag, fristil i åtta mil i april när Hemavan till Ammarnäs är som bäst.
Fotografens kärleksförklaring
Fotografens kärleksförklaring
Nu finns Staffan Widstrands bok Vilda Sverige till förmånligt pris i vår shop. Staffan är en av Sveriges internationellt mest prisade utefotografer och i boken bjuder han på sin kärleksförklaring till naturen.
Naturturism på djupet
Naturturism på djupet
Peter Fredman - en av Utemagasinets tidigare frilansare - blir Sveriges första professor i naturturism. Tjänsten tillsattes vid Mittuniversitetet i Östersund i december 2007.
Stormare, glesbygd och Varg
Stormare, glesbygd och Varg
I april är det biopremiär för Varg. Den är något så ovanligt som en fiktiv film inspelad i rätt miljö. Ovanligt också med Peter Stormare i en svensk film. Han är huvudrollsinnehavare. Eller är hunden Musti det?
Fjällfest 17-20 april
Fjällfest 17-20 april
Den 17-20 april anordnar Utemagasinet Fjällfest i samarbete med Storulvåns fjällstation. Det blir fyra dagar fyllda med turer på fjället, föreläsningar, minimässa och mycket mera med inriktning på vinterfjällsport.
Slantar till fjällräven
Slantar till fjällräven
DJUR Den skandinaviska fjällräven fortsätter att vara en hotad art. Men hopp finns trots att fjällrävarnas stödprojekts EU-pengar snart tar slut. Tack vare en annan Fjällräv.
Konstverk får inte kopieras
Konstverk får inte kopieras
BRANSCH Trangiaköken har drabbats av piratkopiering och nu hoppas Trangias vd Bengt Jonsson att det ska kunna stoppas. Och piratföretagen kan stoppas om köket blir klassat som konstverk.
Kär lek i Brofjorden
Kär lek i Brofjorden
NATUR Torsken i bohusländska Brofjorden är sedan tjugo år ett minne blott. Men nu görs ett försök att få den kopparfärgade bergtorsken att leka där igen.
Väldigt gammal spindel
Väldigt gammal spindel
NATUR En 53 miljoner år gammal spindel har hittats i en bärnsten i Frankrike. Spindeln är knappt en millimeter stor och har undersökts med en ny röntgenteknik.
Det går bra nu
Det går bra nu
DJUR Västerbottens stora rovfåglar har ett bra år. Under 2007 kläcktes minst 78 kungsörns- och sexton havsörnungar. Nio av tjugotvå havsörnsrevir finns för övrigt inom Umeå kommun.
Medvind för Vikingarännet!
Medvind för Vikingarännet!
FOTO: Keith Samuelsson SKRIDSKO Den andra eller tredje söndagen i februari går Vikingarännet, det klassiska skridskoloppet mellan Uppsala och Stockholm. I år finns flera nyheter, berättar Anders Tysk som ansvarar för tävlingen.
Heltäckande fjällradio till våren
Heltäckande fjällradio till våren
SÄKERHET Från och med maj 2008 täcks hela svenska fjällkedjan från Dalarna till Treriksröset av fjällradion. Därmed ökar säkerheten för turister och andra besökare i vår fjällvärld.
Höjdarrekord
Höjdarrekord
REKORDBAD Tjugo alpinister har satt rekord i höghöjdsbad på Mt Blanc. Mycket svett ligger bakom försöken och så småningom genomförandet, men så fick de också ett bad som belöning.
När dom andra sover
När dom andra sover
BOK Det tog åtta år. Christer Olofsson är fotograf, författare och illustratör och har ägnat nästen ett decennium åt att följa livets gång i samebyn Jiigevaerie.
Klättermöss prisas för ekosatsning
Klättermöss prisas för ekosatsning
MILJÖ Varumärket Klättermusen prisas för sitt miljöarbete. Nordens Gröna Bälte heter utmärkelsen som företaget får för sitt helhetsseende ”där allt från naturupplevelsen till det man bär på sig hör ihop”, som det står i motiveringen.
Plurrning - då gäller det att ha Tur
Plurrning - då gäller det att ha Tur
En ny räddningssele har utvecklats för långfärdsskridsko. Den ska förebygga att benen dras in under iskanten när man dras upp ur en isvak.

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent