ArtiklarTävla om boken Vildplockad svamp!
Tävla om boken Vildplockad svamp!
Niki Sjölund är tillbaka med en ny bok som inspirerar oss att leta ätbart i naturen, denna gång svamp! I Vildplockad svamp samlar Niki fakta om ett 50-tal favoriter – och vi har tre ex att tävla ut.
Njut av din vandring fullt ut – i kängor från norska Alfa
Njut av din vandring fullt ut – i kängor från norska Alfa
ARTIKEL FRÅN Vagabond
Har du någon gång vandrat vet du att en av nycklarna till en härlig upplevelse är skor som håller dig varm och torr samtidigt som de sitter bekvämt, oavsett terräng. Men hur hittar man de perfekta vandringskängorna? Norska Alfa har högkvalitativa och bekväma skor och kängor för alla, anpassade till vårt nordiska klimat.
Ledare: "Nu går det rättså bra"
Ledare: "Nu går det rättså bra"
Chefredaktör Marie Kjellnäs fick frågan om vad Utemagasinet gör ifall folk slutar gå ut när pandemin klingar av: "Den tanken hade aldrig slagit oss. Vem testar natur och friluftsliv, blir biten, för att sedan ångra sig och gå tillbaka till Netflix och Candy Crush?"
Våga vandra – expertens tips
Våga vandra – expertens tips
Börja hemma, lita på din friluftsbutik och var inte så förbaskat ängslig. Utemagasinets Gunnar Andersson rekommenderar små men medvetna kliv in i vandringsvärlden – i rejäla kängor. TEXT: GUNNAR ANDERSSON
Majvandring i Brösarps backar
Majvandring i Brösarps backar
När våren står i full blom drar naturen i söder lite extra. Brösarps backar är en skånsk idyll för friluftsfrälsta – och det finns all anledning att fortsätta äventyret förbi de gröna kullarna. Eller vad sägs om över 100 kilometer markerad vandringsled i området, och ett glittrande hav runt hörnet? Passa på nu i maj, innan sommarturisterna vaknar...
Vinn kängor från Alfa!
Vinn kängor från Alfa!
Lätt och smidig, samtidigt slitstark och stabil. Sådan är vandringskängan Kvist Advance 2.0 GTX från norska kängspecialisten Alfa. Nu har du chans att vinna ett par!
Portionen under tian: Grönkålspasta
Portionen under tian: Grönkålspasta
Gott, billigt och klimatsmart – det är dietisten Hanna Olvenmarks devis i köket. I sin senaste kokbok tar hon tänket med sig ut i naturen. Här är ett av hennes favoritrecept (och vårt): Grönkålspasta! RECEPT: HANNA OLVENMARK
Hanna Olvenmark: ”Att äta ute är det lyxigaste man kan göra”
Hanna Olvenmark: ”Att äta ute är det lyxigaste man kan göra”
Mat ska vara gott, billigt och klimatsmart – särskilt utemat. Det tycker dietisten Hanna Olvenmark som driver bloggen "Portionen under tian" och skriver böcker under samma devis. Vi tog oss en pratstund med Hanna, om hennes mattänk och om den senaste kokboken där hon tar oss med ut i naturen.
Älgar och gäddor på vandring – i slow tv
Älgar och gäddor på vandring – i slow tv
SVT satsar åter igen på slow tv och Den stora älgvandringen är tillbaka för tredje gången. Dygnet runt kan tittarna följa älgarnas vårvandring till sommarens betesmarker. Sändningen är mycket populär och nu finns det mer slow tv att välja på. Även WWF Sverige sänder en unik livesändning i Östersjöns vatten, för att visa hur fisken vandrar i Stockholms skärgård. WWF ber allmänheten att rapportera in vilka fiskar de ser.
Utemagasinet prisas i Europa
Utemagasinet prisas i Europa
Utemagasinet vinner två fina priser i den årliga tävlingen European Magazine Award, i kategorierna "special interest" och "photography". Alla tävlingsbidrag har bedömts av en internationell och namnkunnig jury. – Det känns fint att få ett par kvitton på att Utemagasinet håller hög kvalitet även i europeisk jämförelse, säger Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs.
Så hittar du rätt sovsäck
Så hittar du rätt sovsäck
Lätt och komprimerbar i ryggsäcken, skön och lagom varm i tältet – så vill väl de flesta ha sin sovsäck. Men vilken modell ska man välja? Här är en checklista att gå igenom inför ett köp. AV: LENA HEDMAN & ERIKA ENEQUIST, FOTO: LINDA ROMPPALA
Så hittar du rätt kängor
Så hittar du rätt kängor
Dags för nya skodon? Satsa på ett par mellanhöga och inte alltför tunga vandringskängor, anpassade efter den terräng du vill röra dig i. Vissa passar bäst på stig med lätt packning, andra klarar tyngre rygga och stenigt underlag. TEXT: LENA HEDMAN
4 otroliga bastur i norsk natur
4 otroliga bastur i norsk natur
Låt oss drömma lite om iskalla fjordbad och heta bastur. Vårt grannland Norge slår oss åter igen med häpnad när det gäller satsning på arkitektur och natur i kombination – här är fyra bastuupplevelser som vi längtar efter.
Krönika: "Till skogs (via psyket)"
Krönika: "Till skogs (via psyket)"
Vår krönikör Karin Fingal vill bara få till en utedag med sin barn, men det är lättare sagt än gjort. Nu efterlyser hon en handbok på temat. Möjliga titlar: "Gå ut i naturen med barn – utan att bli vansinnig". Eller "Gå ut i naturen med barn – utan omvägen via psykakuten".
Prylnytt: Skräpfri picknick
Prylnytt: Skräpfri picknick
Utehäng har aldrig varit trendigare. Flytta ut lunchen, plugget, mötet, fikarasten – men dissa de miljöovänliga engångsprylarna.
Utemat: Packa en snackpot!
Utemat: Packa en snackpot!
Inget fan av grillkorv med bröd? Packa med dig en snackpot på dagsturen, som alternativ eller komplement. Vi snackar matiga mellanmål du monterar hemma och serverar på fikarasten. RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON
Oskar Knubbe: "Jag vill göra  hållbarhet  begripligt”
Oskar Knubbe: "Jag vill göra hållbarhet begripligt”
Med friluftsbutiken Vindpinad har Oskar Knubbe skapat ett koncept där hållbarhet står i centrum. Han vill sporra branschen att värna om miljön i alla led – och guida till de mest klimatsmarta köpen. TEXT: KARIN WALLÉN, FOTO: JOHAN MARKLUND
3 destinationer för stigcykling
3 destinationer för stigcykling
Stigcykling hör helt klart till de aktiviteter som charmar flest nya fans just nu. Och i boomens kölvatten byggs nya cykelleder så att det knakar, runtom i landet. Vi tipsar om tre destinationer som satsar på cykel.
Var med i vår undersökning – tävla om helårsprenumeration
Var med i vår undersökning – tävla om helårsprenumeration
Vi vill gärna veta vad du som läsare tycker om våra event, och alldeles särskilt våra digitala event. Vill du svara på några frågor? Vi lottar ut en helårsprenumeration av Utemagasinet bland de som svarar. Om du redan är prenumerant förlänger vi din prenumeration.
Bo luftigt i kupoltält
Bo luftigt i kupoltält
Att bo i tält ger stor frihet på turen. Kupoltält är flexibla med härlig rymd, för både fjäll och skärgård. Detta ska du tänka på inför ett köp. AV: LENA HEDMAN OCH ERIKA ENEQUIST

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent