Artiklar

Skribent: Marie Kjellnäs


Ledare: "Varför just triangeln?"
Ledare: "Varför just triangeln?"
Kronprinsessparet vandrar Jämtlandstriangeln och chefredaktör Marie frågar sig vad som ligger bakom valet av led och konstaterar att hållbart friluftsliv är klurigt: "Jämtlandstriangeln må vara fjällvandringens Ullared, åtminstone under högsäsong, men just därför finns också en vana att hantera stora mängder besökare".
Ledare: Tacka vet jag hösten
Ledare: Tacka vet jag hösten
Knivhot och djur som stressas till döds i vår jakt på selfies. I nyaste numret skriver Marie om hur Juli inte tar fram det bästa ur oss svenskar, ens utan pandemistress: "Det är något med sommarvärmens flyktighet och ledighetens flockmentalitet som ger oss tunnelseende. Vore det inte bättre om vi helt enkelt drog lott om semesterveckorna, och att alla årets månader fanns i potten?"
Ledare: "Hallå alla nya läsare!"
Ledare: "Hallå alla nya läsare!"
"Men här vill jag passa på att höja ett varningens finger, nu när jag inte bara talar till alltid-ute-folket utan också till stora mängder ibland-ute-människor och funderar-på-att-gå-ut-människor: En somrig dagstur i storstadsnära skog KAN vara inkörsporten till tyngre droger."
Ledare: "Naturen är sig lik"
Ledare: "Naturen är sig lik"
Marie Kjellnäs skriver om corona och om hur världen ömsar skinn under våra fötter. Om friluftsbranschen och naturen – och om att allt inte bara är mörker nu.
Ledare: "Sluta gnöla, börja göra"
Ledare: "Sluta gnöla, börja göra"
50 taggade längd-entusiaster stod och stampade i farstun på Högbo brukshotell. Chokladbitarna låg på huvudkuddarna, coacherna sjöng upp sig i snabba tajts, vallajärnen glödde, kockarna vispade bearnaise. Men var i h-vete var snön?
Succé igen för Skida med Ute
Succé igen för Skida med Ute
Marcus Hellner, Johanna Ojala och Högbo Bruk – tre skäl till succé när Utemagasinet arrangerar längdlägret Skida med Ute för andra året i rad.
Ledare: Här har du din motvikt
Ledare: Här har du din motvikt
Utemagasinet fyller 40 år och växer i stadig takt. Året till ära filosoferar chefredaktör Marie om att skogen och bergen kanske är viktigare än någonsin: "Jag är inte den som vill hejda samhällsutvecklingen, men när den nu går i raketfart mot Star Trek kan man konstatera att behovet av motvikter växer lika snabbt. Vi behöver naturen, vi behöver röra på oss, vi behöver varandra".
Greetings from Fjällräven Classic i Colorado
Greetings from Fjällräven Classic i Colorado
Från 4 till 8 destinationer – nu växer konceptet Fjällräven Classic. Tanken är att svensk vandringskultur ska spridas i Tyskland, Kina, Storbritannien och Sydkorea under 2020. Här kan du läsa om våra upplevelser under Fjällräven Classic Colorado 2017. OBS – Idag har leden i Colorado inte riktigt samma tuffa sträckning som den hade 2017. TEXT: MARIE KJELLNÄS, FOTO: SOFIE LANTTO
Ledare: "Vi ses på leden"
Ledare: "Vi ses på leden"
"På något sätt är det ändå människorna som rör sig i området som definierar det, och ett möte på bara några minuter kan ge turen en helt ny riktning.". Chefredaktör Marie skriver om möten på vandringsleden – och uteblivna sådana på Roslagsbanan.
Ledare: Sätt det på hinklistan
Ledare: Sätt det på hinklistan
Bestiga Mount Everest. Klappa en pingvin. Åka Vasaloppet. Permanenta håret. Vinna Dalecarlia Cup. Bada i Döda havet. Kyssa Dave Gahan i Depeche Mode. Chefredaktör Marie bjussar på en gammal bucketlist – och skriver en ny.
Ledare: Helgad vare utehelgen
Ledare: Helgad vare utehelgen
Chefredaktören Marie slår ett slag för tältet: "Jag ska inte låtsas att jag sitter inne med universallösningen här, men mitt bästa vapen när fingrarna har fastnat i laptopen är helt klart tältet. Länge leve dagsturen, men det är något alldeles speciellt att både somna och vakna i skogen, på fjället eller i skärgården. Det är då lugnet rullar in på riktigt och utflykten övergår i äventyr."
Ledare: Preppad för friluftsliv
Ledare: Preppad för friluftsliv
Är ni preppers, eller? Det är grannen som frågar – efter att ha stuckit in näsan i det lilla rummet där vi har samlat familjens gemensamma friluftsmateriel, noga uppsorterat i lådor under rubriker som "sjukvård", "torrkäk", "köksprylar", "kyla" och "kartor". Preppers, herregud, nä hur så?
Ledare: Tillbaka till 90-talet
Ledare: Tillbaka till 90-talet
På branschmässan Ispo gjorde friluftsmodet en tidsresa till chefredaktörens tonårsgarderob och hon är föga imponerad: "För egen del känner jag mig ganska färdig med både 80- och 90-talet. Jag har fått min beskärda del av freonpumpad hårsprej, Galliano och kassler med ananasskivor. Men det finns faktiskt en grej som är värd att plocka upp och damma av från den tiden: den lite mer vördnadsfulla synen på flyg och resande som vi hade då". TEXT: MARIE KJELLNÄS
Ledare: "Framtiden ser ljus ut"
Ledare: "Framtiden ser ljus ut"
"Framtiden ser ljus ut för oss som går igång på aktivt uteliv. Med rätt inställning (och en gnutta tur, förstås) går det alldeles utmärkt att åldras i bergen, på skridskoisen, i skidspåret – det ser vi ständiga bevis på", skriver chefredaktören Marie i sin nya ledare. Håller du med?
Ledare: Hej mitt vinterland
Ledare: Hej mitt vinterland
"I Utemagasinet utropar vi vinter för alla läsare, oavsett postadress, i slutet av oktober – då nummer 11 sprids över landet. Vintern sträcker sig sedan fyra nummer framåt, med vårvintern som skön final, tills vårinspirationen tar över helt i början av april. Till skillnad från SMHI utgår vi från faktorer som längtan, drömmar, resvanor och ligger gärna steget före." Chefredaktören Marie skriver om svällande snötäcken och godbitar du hittar i nyaste numret av Utemagasinet – som finns ute nu!
Ledare: Golvad av en urkraft
Ledare: Golvad av en urkraft
"Naturen är en perfekt plats för den som söker lite tuggmotstånd i livet. Den som vill bli omruskad, kanske rentav golvad av en riktig urkraft – för att sedan kunna resa sig, starkare än någonsin." Chefredaktören Marie skriver om naturmöten som ger styrka och ögonglitter.
Ledare: Ge mig äkta vara
Ledare: Ge mig äkta vara
Chefredaktören Marie vill ha äkta vara. Rejäla prylar som man kan lita på i alla väder, som inte skriker "Uppdatera mig! Uppgradera mig!" i tid och otid. Som en havskajak, inköpt i Dala-Floda 2001. Eller muurikkan, detta fantastiska järnstycke. Här är Maries ledare från det sprillans nya numret som finns ute nu!
Ledare: Om kakor och brunsås
Ledare: Om kakor och brunsås
Chefredaktören Marie är inte en fena på att minnas startplatser, ledsträckningar och vägval – men turmaten är något annat. Både smaksensationer och spyvirke. Exempelvis blev den frystorkade frukosträtten Biscuits and Gravy, (fritt översatt Kakor och Brunsås) ett minne för livet under Fjällräven Classic i Colorado.
Ledare: "Blåbär är vi allihopa"
Ledare: "Blåbär är vi allihopa"
Var du med på Utemagasinets nya event Utehelg? Chefredaktören Marie sammanfattar helgen och skriver om att vara blåbär bland experter, yoga på sup-bräda och om varför event av dessa slag är viktiga.
Ledare: Här har du ditt uteliv
Ledare: Här har du ditt uteliv
Hela 94 procent av Uteläsarna fjällvandrar "i någon mån" – och 67 procent tältar några gånger per år eller oftare. Chefredaktören Marie bjussar på siffror från senaste läsarundersökningen och drömmer sig till en fiktiv lägerplats där hon och du och ett gäng andra Uteläsare sitter runt elden med spetsat kokkaffe och snackar friluftsdrömmar.

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent