Så klarar du maran

Skimrande sol i blått sötvatten. Måsar skränar på en blå himmel och undrar vad som är på gång

i deras fiskevatten när hundratals kajaker sätter fart. Alla sorter är med – kanadensare, pråmiga havskajaker och eleganta racingekipage – det är kanotmaraton, folkfest och tävling för motionärer och elit. Mer än en gång har Magnus Siverbrant kluvit mållinjen först. Både SM, Dalslands kanotmaraton och Stockholms kanotmaraton (som numera är nedlagd) har han vunnit. Därtill har han tillhört maratonlandslaget i elva år och kämpat i både världscup och världsmästerskap. Men numera är han förbundskapten.

GRUNDUTRUSTNING MED FINESS– Kanot och paddel spelar egentligen inte så stor roll, säger Magnus initialt när jag frågar vilken utrustning som är minimum i en tävling av typen Dalslands kanotmaraton. Han menar att det går ganska långsamt och deltagarna paddlar med de mest skiftande modeller. Men ett par krav ställs:

– Flytväst krävs för alla utom de i seniortävlingsklassen och kanoten ska flyta även när den är vattenfylld. Men visst finns det prylar som underlättar. En lättare havskajak eller motionskajak betyder tio sparade kilon, från cirka 25 till 15 kilo, och det gör mycket för lyften. I Dalslandsmaran kommer tidigt ett lyft i 300 meter uppför en backe. Den bästa typen av paddel för motionären menar Magnus är en liten vingpaddel. En vanlig plattpaddel fungerar sämre ju mer man tar i. Nackdelen med en stor vingpaddel är att man lätt tar i för mycket utan att det går snabbare när kajakens maxfart uppnåtts. Med en liten vingpaddel är det lättare att hålla frekvensen uppe, paddlingen blir effektivare och du sparar energi. På en så lång sträcka är det snitthastigheten som räknas, inte maxhastigheten.

TEKNIKEN ÄR A OCH OMed en vingpaddel är det särskilt viktigt att paddla med rätt teknik. Sätt i bladet med rak arm, dra med så rak arm som möjligt ut från kroppen. Den andra armen är böjd och skjuter på det andra bladet framåt.

– Dra med rak arm till knät, sedan handlar det om att få paddeln ur vattnet vid höften, säger Magnus. Går draget för nära kanoten får man inte paddeln ur vattnet vid höften utan drar den genom vattnet för länge, då trycks kajaken ner i vattnet och man förlorar mycket energi. En vingpaddel underlättar rätt teknik.

INTERVALLER OCH VÅGHÄNGDet är både kul och dubbelt upp nyttigt att träna sig på att paddla fort menar Magnus:

– Har man lärt sig att paddla fort är det lättare att paddla långsamt. Vi maratonpaddlare tränar lika mycket snabbhet som sprintrarna. De flesta pass jag kör är 20 till 70 minuter. För det mesta kör jag intervaller på sju till åtta minuter, eller kortare på två till tre minuter. Eftersom intervallerna är korta är det lättare att behålla fokus och hinna tänka på tekniken, under vilan finns tid att dricka och ladda om inför nästa omgång. Under tävling har du stor nytta av att behärska så kallad våghängning. Det är samma princip som att ligga på rulle på cykel eftersom du utnyttjar medpaddlarens våg och/eller turbulens. Beroende på hastigheten ska din nos ligga i höjd med den andre paddlarens sittbrunn eller längre bak och en bit ut åt sidan. Där bildas en våg i form av en liten nedförsbacke som du kan ligga på, ju snabbare det går desto större är vågen. Du sparar 10-15 procent energi, ända upp till 30 på en v-våg bakom två paddlare.

– V-vågen som bildas bakom två kajaker kallas guldvågen. Ligger man där känner man verkligen att livet leker, säger Magnus.

Guldvåg skapas genom att fyra kajaker samarbetar. En drar, två ligger på sidorna och våghänger, medan den fjärde ligger mellan sistnämnda par och kan utnyttja både våghäng och baksug.

PROFFSTIPSET: Magnus Siverbrant– Jag kan verkligen rekommendera alla paddlare att prova på tävling. De har utvecklats mycket och min förhoppning är att det fortsätter så, att motionsandan som finns i löpartävlingar och Vasaloppet infinner sig på riktigt. Dalslands kanotmaraton är riktigt kul. I Stockholm finns en nystartad cup där klubbarna håller informella tävlingar.

Finslipa tekniken – kontakta en lokal klubb så får du hjälp.

Byt upp dig till en motionskajak så sparar du 10-15 kilo.

Byt från vanlig plattpaddel till en liten vingpaddel.

Träna minst två till tre gånger i veckan.

Träna intervaller, det är roligare och ger både kondition och bättre teknik.

Använd vätskesystem på tävling, påsen kan ligga i kajaken. Du behöver kunna dricka utan att släppa paddeln.

Internettips»Läs mer om Magnus Siverbrant på www.siverbrant.se.

»Träningstips, kalender och information om Dalslands kanotmaraton finns på www.kanotmaraton.se .

»På Kanotförbundets hemsida finns länkar till paddelklubbar och tävlingar, www.kanot.com .

»Slätvattenstävlingarnas inofficiella hemsida är www.300max.com .

»Tävlingar, tillverkare, bloggar med mera på www.kajak.nu .

Av: Erika Willners

Så klarar du maran Så klarar du maran Så klarar du maran