Sommarpoesi - med sol över fjäll

I förra numret skrev jag om de kalla skolavslutningarna i Åre. Varför skrev jag det? Jag borde väl ha förstått bättre än att förutspå väder! Hallå!? Det är klart att verkligheten hånskrattar en rätt i ansiktet en sådan gång och istället levererar den varmaste början på juni någonsin. Jag frös inte alls utan låg istället och badade i fjällsjöar, förundrad över hur de snöklädda fjällen speglade sig i det klara vattnet, hur fiskstimmen hoppade omkring och hur länge lommen kunde dyka efter byte. Vackert sommarväder i fjällen är som poesi, svårt att förstå ibland men fulländat när det är som bäst. Man önskar inget annat än kombinationen av snöklädda fjäll, gökar som gal och klara vatten. »Vi tipsar också om de bästa vandringarna i Västsverige och Petra Månström berättar om en trolsk tur i Tiveden.«

I detta nummer är det vandring i fjällen som gäller. En av Utemagasinets favoritmedarbetare, Claes Grundsten, har vandrat två varv runt det mytomspunna fjället Sulitelma, som länge ansågs vara landets högsta. Han berättar om hur fjället förändras mellan sommar och vinter, och det gäller inte bara naturen utan även besökarna.

Vi tipsar också om de bästa vandringarna i Västsverige och Petra Månström berättar om en trolsk tur i Tiveden. Mer vandring blir det när Lena Hedman och Erika Willners förklarar hur du kan halvera packningens vikt och njuta mer av omgivningarna. En som gör det är Marie Strömbeck, skånskan som flyttade upp till fjällen och som verkligen förfinat konsten att packa lätt. Men så joggar hon också ut på fjället, och då vill man inte ha mycket i packningen. Ni möter henne på sidan 36.

Juli betyder semester för de flesta. Missa inte Björn Olins cykeldagbok! Han och en kompis bestämde sig för att cykla genom Europa utan att kunna ett dyft om långfärdscykling. Läs den skojiga berättelsen och inse att det varken behöver vara dyrt eller krångligt att ta sig ut på spännande äventyr.

Ha det otroligt skönt tills vi hörs igen i början av september!

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!