Goda tider för fjällräven

Sveriges mest hotade djur, fjällräven har haft en bra säsong. Sedan 1998 har antalet fjällrävar fördubblats och idag finns 50-60 fullvuxna rävar i fjällkedjan och i år har det fötts ett stort antal kullar fjällrävsungar. Bara i Jämtlands län har det fötts tolv kullar och i gryten i Helagsområdet finns 50-60 valpar. En av anledningarna till de goda tiderna är att det finns gott om sork och lämmel. Samtidigt fortsätter projektet med utfodring av fjällräv och avskjutning av dess konkurrent rödräven till och med år 2008. En tråkig händelse utspelade sig dock slutet av juli då en fjällrävshona som hade flera valpar dog. Det var vid öronmärkningen som honan blev livlös i händerna på naturbevakarna och återfick inte medvetandet trots upplivningsförsök. Djuret ska nu obduceras för att dödsorsaken ska kunna fastställas. Något liknande har inte skett tidigare och de inblandade naturbevakarna är bestörta eftersom deras arbetsuppgift att bevara fjällräven är en hjärtefråga.

Det skandinaviska fjällrävsprojektet Sefalo, där 17 olika institutioner tillsammans med EU har arbetat för att rädda den utrotningshotade fjällräven, ska avslutas 2008.

-Men projektet skulle behöva fortsätta. Rödrävens utbredning, lämmeltillgången och klimatförändringen är fortsatt stora hot mot fjällrävsstammen, säger projektledaren Anders Angerbjörn, till Sveriges Television.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!