Det går bra nu

Det går bra nu

Att havsörnarna är många i Umeå hänger samman med att Holmön finns inom kommungränsen. Det säger Jan-Erik Wallin som leder Projekt Havsörn för Västerbottens ornitologiska förening, VOF, till tidningen Västerbottens-Kuriren.

Inventeringen under försommaren visade att ett dussintal ungar kläcktes i Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Dorotea. Däremot tycks en femmilsgräns råda från kusten. Det finns inga konstaterade häckningar av kungsörn inom Umeå, Nordmaling, Robertsfors eller Vännäs.

Inventeringen visade att 62 par kungsörnar försökte kläcka fram sina ungar. 54 klarade uppgiften, medan åtta misslyckades

Havsörnarna är färre. Längs länskusten finns 22 konstaterade revir varav 18 är ockuperade. Elva av dessa lyckades med föryngringen. Under 2006 föddes 15 ungar vid 15 häckningar.

Havsörnarna är utsatta i sina bon. En misslyckad häckning berodde till exempel på att en hona tvingades lämna boet vid en häftig storm. En annan misslyckades sannolikt på grund av att en markägare hämtat vindfällor med skoter i ett ruvningskänsligt läge.

Det går bra nu Det går bra nu