Sir Edmund Hillary är död

Nya Zeelands mest kände man, Sir Edmund Hillary, blev 88 år gammal. Efter några dagars vård på sjukhus dog han i torsdags av en hjärtinfarkt. Men var vid gott mod ända in i slutet, säger frun Lady Hillary till New Zealand Herald.

-Den legendariske bergsbestigaren, äventyraren och filantropen är den mest kände nyzeeländare som levat. Men mest av allt var han kiwin (nyzeeländaren) personifierad, sade premiärminister Helen Clark när hon tillkännagav Sir Edmunds död på fredagen.

Nepals sherpabefolkning sörjer sir Edmund.

-Vi ser honom som en andra far och vi funderar på att sätta upp en staty i parken vid bergets fot, sade Zimba Zangbu, elev i en av de första skolorna som Hillary byggde i Solokhumbo på Mount Everest lägsta sluttningar och vice ordförande i Nepals bergsbestigarförening.

Nyzeeländaren återvände till trakten året efter det att han besegrat berget och satte igång en rad samhällsprojekt. Hans stiftelse byggde skolor och sjukhus och utbildade sjukvårdspersonal och han byggde en landningsbana för flygplan för att stödja turismen.

-Hans arbete ändrade livet för hela sherpasamhället. Utan hans arbete, särskilt skolorna, skulle vi inte ha kommit någonstans. Jag är säker på att hans arbete går vidare.

Nyzeeländarens milstopar

Redan som tonåring drömde Edmund Hillary om ett liv kryddat med äventyr och klättring. På en skolresa upptäckte han sin styrka och uthållighet som klättrare. Under andra världskriget arbetade han som navigator i nyzeeländska flyget.

1951 deltog han i en brittisk spaningsexpedition till Mount Everest ledd av Eric Shipton. På den nionde brittiska expeditionen till berget två år senare följde sedan det framgångsrika toppförsöket. Det var mitt på dagen klockan halv tolv den 29 maj 1953 som Hillary och sherpan Tenzing Norgay stod på Mount Everests topp. Norgay påstod efteråt att Hillary varit steget före upp på toppen även om de bestigit den tillsammans.

Under de följande åren besteg Hillary ytterligare tio toppar i Himalaya och det blev även en expedition till Sydpolen 1958.

I juli samma år som förstabestigningen av Everest dubbades Hillary till riddare när han blev kommendör av första klassen i Brittiska imperieorden.

En stor del av livet har Sir Hillary ägnat åt hjälpverksamhet riktat mot sherpor genom organisationen Himalayan Trust som han grundade själv. Tack vare den har skolor och sjukhus byggts i denna otillgängliga landsände vilket han själv värderade som sin viktigaste gärning i livet.

Hillary var också hederspresident i den amerikanska ideella organisationen American Himalayan Foundation som verkar för att skydda naturen och höja levnadsstandarden för nepaleserna i området.