Eko mitt i fjällen

Eko mitt i fjällen

Världens mest miljövänliga boendeanläggning liggeri svenska fjällen. Det är Grövelsjöns fjällstation som iår fyller sjuttio år. Barbara och Charlie heter värdparet som har drivit stället i tjugo år.

Skål!

På 816 meters höjd stiger sorlet i matsalen och utanför sjunker den tunga solen över dalafjällen. Lena och jag besöker Grövelsjöns fjällstation som är Sveriges sydligaste, klockrent placerad vid Långfjällets fot i vacker vildmark alldeles intill norska gränsen. Naturen här är inte bara vacker utan bitvis också frustrerande oländig med vidsträckta blockmarker i den vresiga urskogen. Vintertid är det inga problem då snön ger ett jämnt och inbjudande underlag att skida på. Skidåkare lockas även hit av välpreparerade skidspår vid fjällstationen och till fjälls där både dalkrypare och toppturare hittar sitt lystmäte.

Turligt nog finns lättforcerad terräng även på sommaren; de mjuka, runda och kala fjällen på högst fjortonhundra meter har uråldriga stigar upptrampade av folk och ren. Stora och flikiga sjöar som Hävlingen och Rogen erbjuder utmärkta paddel- och fiskevatten. Naturen skyddas i flera naturreservat och nationalparker med namn som Grövelsjön och Långfjället respektive Töfsingdalen och Rogen. På norska sidan ligger Femundsmarka och Gutulia nasjonalparker. Vart och ett av dessa områden har sin särprägel och är värda ett dagsbesök eller en flerdagarstur.

TOTALT EKOLOGISKT

Middagen är uppsluppen. Gästerna är allt från skäggiga långvandrare med tung packning till olika typer av äventyrare som föredrar att bo på stationen och göra dagsturer. Det har tagit oss tre dagar att gå hit från Rogens östra sida. Men för den som vill slippa gå går bilvägen ända fram till stationens farstukvist. Att stället byggdes för just sjuttio år sedan har allt att göra med vägen; först när den låg färdig tryckte Svenska Turistföreningen (stf) på startknappen för stationsbygget. Idag märks knappt ursprunget från 1930- talet. Tillbyggnationer, renoveringar och arbetet med gästerna har skapat dagens atmosfär.

Miljöprofileringen och omtanke om gästerna syns i inredningen: behållare för sopsortering finns överallt, svanenmärken är målade på väggarna och anvisningsskyltar, om annars ofta är griniga pekfingrar, är formulerade med humor och omtanke.

TJUGO ÅR SOM VÄRDPAR

Vi äter middag med värdparet Barbara och Charlie. - Vi är den mest miljöcertifi erade anläggningen i världen, säger Charlie och förklarar att den bedömningen gjorts av såväl Krav och Svanen som Naturensbästa, där Grövelsjön var referensanläggning när de började godkänna anläggningar och arrangemang. Hans och Barbaras kinder glöder lika röda och ögonen strålar på samma sätt som turisternas, trots att de arbetat inne på kontoret hela dagen. - Vi har alltid jobbat långsiktigt, säger Charlie.

Man får staka ut vägen själv. Det handlar om att snappa upp trender utan att tappa sin identitet. Vi anammar nytänkande och tradition. - Det gäller att bevara produkter, fyller Barbara i. Det är en hel filosofi som har gjort att vi har stannat i tjugo år. Personalen stannar också länge och för att kunna årsanställa dem arbetar de under lågsäsong med underhåll av byggnaderna. När kompetens saknas utbildar de sina anställda och humankapitalet stärks.

ALLA - UTOM TONÅRINGAR

Nästan alla vill komma hit. - Tonårsbarn är de enda som inte vill komma, säger Charlie. Annars kommer gästerna hit från ålder noll till sista andetaget. Barbara berättar att hon är vigselförättare. Satsningen på familjeaktiviter är smart eftersom varje familj ger flera deltagare per anmälan och eftersom nya gäster värvas. Ett bra exempel på trender som kommer och går är yoga som nu är inne för tredje gången, första och andra var för 25 och 10 år sedan. Barbara håller i yoga, chi-gong, meditation och avspänning. - Förr var det gympa på programmet, idag vill man slappna av efter turen och gärna prova något nytt. Barbara och Charlie sätter sin prägel på Grövelsjöns fjällstation.

Men det viktigaste är vad de gör för fjällturismen: de banar väg och deras fungerande koncept tar andra efter. Nya idéer kläcks kontinuerligt. Den senaste är en temavecka med slow food, och några av de mest uppskattade kurserna är tidstypiska, »Mamma och barn«, »Singel och barn«, »Singel« och »Singel 55+«. Verksamheten är den mest progressiva inom stf och Charlie avrundar det hela så bra när han säger: - Vi är en prydnad för stf.


Till Grövelsjön

Tåg och buss från Stockholm tar 8 timmar, Göteborg 18 timmar och Malmö 20 timmar. 49 mil från Stockholm. 3,5 timmar med buss från Mora.

Bästa turerna


Jakobshöjden är Grövelsjöns närmaste topp med vidunderlig utsikt över toppar i Härjedalen. 2,5-3 timmars vandring.Blåkläppen är lätttillgängligt utan ledmarkeringar. 1-3 timmars vandring.Silverfallet ligger vackert vid Olån nära norska gränsen. 3-4 timmars vandring.Grövelsjön till Storrödtjärns fjällstuga, cirka 22 kilometer. Beroende på vägval kan du ta båt över Grövelsjön. Från fjällstugan kan du fortsätta mot Rogenstugan och Skedbro.Grövelsjön till norska fjällstationen Svukuriset där du övernattar. 20-25 kilometer. Du kan ta båt över Grövelsjön.


Läs mer

www.stfgrovelsjon.com

www.ryvang-sylen.no

Av: Erika Willners

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!