Redo för resan

1 Stackars kropp

På resan gäller precis samma sak som i livet – ju mer du rör dig desto bättre. Men det är inte alltid så lätt på ett fullpackat flygplan. Därför får du ta vara på alla chanser du får: Fäll upp och ner sätet ofta och ändra sittställning. När utrymme finns i gången kan du passa på att gå lite och tänja på kroppen. Genom att röra på dig minskar du risken för att få kramp eller blodpropp. Personer som har problem med blodcirkulationen, gravida, kvinnor som äter p-piller och långa personer löper en högre risk för blodpropp. Risken ökar med stillasittande och uttorkning som gör blodet tjockare. Drick mycket vatten. Acetylsalicylsyra som finns i vissa värktabletter fungerar blodtunnande och är också ett bra hjälpmedel. För en behagligare resa kan du be om extra benutrymme när du bokar din biljett. Bär löst åtsittande kläder. Bästa medicinen mot svullna fötter är stödstrumpor som finns att köpa på Apoteket.

2 Fördriva tiden

Att sova är det bästa sättet att fördriva tiden på resan. Be kabinpersonalen om en extra kudde och filt och bädda så bekvämt det går. Många använder en mask för ögonen för att stänga ute ljus och rörelser. Öronproppar är ovärderliga för att stänga ute ljud. En mp3- eller cd-spelare med något du gillar är också ett bra alternativ för att stänga ute omgivningen. En portabel dvd-spelare är ett utmärkt sätt att sysselsätta sig själv eller barnen med.

3 Mat och dryck

Det kan vara behagligt att koppla av med några glas under fl ygningen. Men alkohol, liksom kaffe, fungerar uttorkande på kroppen vilket snabbt gör sig påmint i den snustorra kabinluften som bara håller en luftfuktighet på tre till fyra procent. (Luftfuktigheten i Sverige ligger vintertid normalt runt 50 procent.) Drick därför vatten – lite hela tiden. Välj också hellre lättsmält mat än till exempel kött, om alternativet finns, och strunta i Pizza Hut under mellanlandningarna.

4 Smitta

Bland hundratals människor samlade på ett litet utrymme är någon alltid sjuk. Hamnar du bredvid någon som är uppenbart sjuk kan du be om att få byta plats, vilket brukar gå att lösa. Annars är det bästa knepet för att inte dra på sig något på resan att tvätta händerna ofta; använd gärna alkogel som finns att köpa på Apoteket. Undvik också att beröra ögonen, näsan och munnen, eftersom det där finns slemhinnor som är känsliga för smitta. Drick under inga omständigheter vatten på toaletten.

5 Tryck

Känner du inte redan till hur man utjämnar trycket i bihålor och öron bör du ta reda på det i god tid före resan. Men ibland

hjälper inte knepen och är man lite förkyld kan det vara stört omöjligt att få ordning på trycket. Något som kan bli oerhört smärtsamt. Nässpray kan vara en riktig livräddare. Värktabletter finns alltid att tillgå av kabinpersonalen.

6 Jetlag

Jetlag uppstår när kroppen inte hinner ställa om till den nya tidszonen. Den värsta tänkbara jetlagen hänger ofta ihop med ett alltför stort intag av alkohol, ett för litet intag av vatten och för lite sömn. Alkohol- och vattenintaget är lätt att styra, men för att få tillräckligt med sömn

gäller det att planera. Det bästa alternativet är att ta en kvällsfl ygning och sova under resan. Försök gradvis att anpassa kroppen efter den nya tidzonen redan innan du reser. Räkna ut när du ska äta och sova och förskjut din egen dygnsrytm om det är möjligt. Väl framme är det bästa sättet att vistas ute i dagsljus så mycket som möjligt. Ljuset påverkar vår dygnsrytm och hjälper kroppen att ställa om.