Isbjörn – den vita länken människa-natur

26-27 januari arrangeras två heldagar i isbjörnens tecken på Naturhistoriska riksmuseet. Temat är den arktiska miljön och framtidsfrågor, med isbjörnen i centrum. Tanken med evenemanget är att barn och vuxna ska få lära känna isbjörnen och öka sina kunskaper och insikter kring sambandet mellan natur och människa. Möjlighet finns att träffa forskare, bli först med att se en ny naturfilm om Arktis, delta i teckningstävling och frågesport samt ställa frågor till experter.

WWFs naturvårdsexpert Tom Arnbom reste under december 2007 till den ryska delen av Arktis för att dokumentera situationen för isbjörnen och effekterna av klimatförändringen. Nyligen hemkommen finns Tom på plats under isbjörnshelgen för att hålla seminarier samt svara på både barns och vuxnas frågor om isbjörnarna och hur de påverkas av att isen smälter.

– Isbjörnen lever större delen av sitt liv ute på isarna. Det är där den jagar sin föda – framför allt säl. Men när isarna smälter blir jaktsäsongen kortare och kortare, och djuren får svårt att hitta mat. När isen smälter bort tvingas björnarna dessutom simma längre sträckor än de egentligen orkar och en del tvingas svälta, säger Tom Arnbom, i ett pressmeddelande.

Det forskarna förutspår ska hända i framtiden har dessvärre redan börjat hända.

– Inom 50 år kan stora delar av den arktiska isen vara helt borta under sommaren. Antalet isbjörnar riskerar då att minska med två tredjedelar, vilket kan hota deras överlevnad. På sikt riskerar den globala uppvärmningen att leda till att världens största landrovdjur försvinner – därför måste vi börja agera nu. Det är ännu inte för sent att minska koldioxidutsläppen och hejda klimatförändringarna, avslutar Tom Arnbom.

Bo Kristiansson är en av Sveriges främsta naturfilmare, som sedan 1970-talet bland annat producerat naturfilmer för SVT. Under isbjörnshelgen kommer Bo att premiärvisa sin nya film Smälter Arktis? som handlar om klimatförändringen i Arktis.

Några av programpunkterna:

? Isbjörnsmonter: Monter med fakta om isbjörnen. Hur ser en isbjörns tänder och päls ut, hur snabbt springer den, vad äter den?

? Teckningstävling isbjörn: Prisutdelning till de bästa, sötaste eller klurigaste teckningarna varje dag.

? Isbjörnsfrågesport: Frågesporten tar besökaren runt till de olika stationerna. Här får man möjlighet att svara på kluriga frågor om isbjörnar.

? Isbjörnsspelet Auro Borea: I Canons lekfulla och lärorika datorspel Auro Borea möts barnen av två tecknade isbjörnsungar som utbildar dem i klimatfrågor.

? Fotografering i isbjörnsmiljö: Bli fotograferad tillsammans med en utklädd isbjörn i arktismiljö. Få med dig ett minne från museibesöket direkt i handen, helt gratis.

? Möt en isbjörnsforskare: Tom Arnbom håller frågestund tre gånger per dag, klockan 12.00, 13.30 och 15.00.

? Se filmen Smälter Arktis?: Bo Kristianssons nya film om klimatförändringens påverkan på Arktis visas tre gånger per dag, klockan 12.00, 13.30 och 15.00.

? Pandareporter för en dag: Uppdrag bli pandareporter för en dag. Barnen får intervjua och fotografera besökare samt experterna Tom Arnbom och Bo Kristiansson.

? Gör en egen isbjörn: I Naturhistoriska riksmuseets skaparverkstad kan alla barn göra sin egen isbjörn.

Inträde: Fri entré till och med 18 år. Vuxen 70 kr. Inträdet gäller hela Naturhistoriska riksmuseet, dock ej Cosmonova.

Canon och WWF

Canon har samarbetat med WWF sedan 1998 och har genom åren stöttat flera olika WWF-initiativ, bland annat en kampanj för att återvinna bläckpatroner och samla in pengar till WWFs globala sötvattensprogram samt PAN Parks som syftar till att bevara Europas vildmark. Isbjörnshelgen är en del i Canon Europas stora stöd till WWFs isbjörnsforskning, WWF-Canon Polar Bear Tracker. Inom projektet har Canon finansierat att fyra isbjörnar försetts med radiosändare så att forskare kan studera hur den smältande polarisen påverkar deras liv. Webbsajten www.panda.org/polarbears och spelet Auro Borea är en annan del i samarbetet. Det är en europeisk utbildningskampanj om isbjörnar och klimatförändringar för barn mellan 7 och 11 år.

Följ isbjörnarnas vandringar www.panda.org/polarbears.

Av: Foto: WWF/Canon Michel Terretta