Dragpulkor

Läs hela testet här>>

ATT GÅ PÅ TUR med pulka är överlägset ryggsäck om man frågar dem som provat. Frågar man vilken typ av pulka som är bäst varierar dock svaren – vanligtvis tycker man att den pulka som man lärt sig använda från början är bäst.

På fjället är det vanligt med till synes uråldriga träpulkor. De fungerar lika bra idag som för 50 år sedan och dammas av när barnbarnen kommer. Men andelen moderna pulkor växer, de är mindre och lättare med skrov i glasfiber och plast. Trenden lutar åt en liten pulka som kombineras med ryggsäck. Denna trend avspeglas också i årets nykomling, pulkmärket Lynx Design, som i år lanserar en liten och lätt pulka i termoplast.

Därmed inte sagt att de mer traditionella modellerna går i graven. Fortfarande tillverkas och säljs Rimforspulkan vars design härstammar från 1920-talet. Segebadens pulkor har tillverkats sedan 1930-talet och det faktum att pulkorna håller så länge gör marknaden unik.

– De håller för bra för att det ska vara goda affärer, tycker Lars-Åke Fritz, ägare till Segebaden.

Många blir förvånade över att det finns reservdelar till en pulka från 1950-talet. Norska Fjellpulken är också välrenommerad och fyllde 40 år i fjol. Det skulle ha varit intressant att ha med norska Norpulken i testet, men på grund av krångel med leveranser får vi återkomma med testresultat för den. I testet ingår märkena Lynx Design, Rimforspulkan, Segebaden och Fjellpulken.

Experttips

Pulkaexperterna Annika och Torkel Ideström har gått genom hela den svenska fjällkedjan med pulka och delar med sig av sina erfarenheter.

– Så fort packningen väger mer än 23-24 kilo ska det vara pulka, säger Torkel.

– Stighudar är ett måste, fyller Annika i. Det är bra med korta stighudar från och med trampet och bakåt.

Stighudar finns att köpa på metervara och ska klippas till med runda ändar så att de inte lossnar, menar Torkel. Runda ändar fungerar faktiskt bättre än stighudar med spännen som ger en öppning där snö kan komma in.

– Vallningsfria skidor är värdelösa med pulka.

Med pulka får du en annan belastning som drar bakåt och det är inte mönstret under trampet på vallningsfria skidor anpassat till. Det fungerar för belastning uppifrån, säger Torkel.

Pulka-frälst

Pulka gör turen lättare, lyxigare och friare. Du slipper tyngden av ryggsäcken och får med lätthet med den packning som gör turen riktigt bekväm – god mat och dryck, varma kläder, en mysig lampa och så vidare. Med ett rymligt tält är du flexibel och kan bo där du vill. Från ett basläger är det sedan perfekt att göra dagsturer med en lätt ryggsäck.

-Alltför få har upptäckt pulkans fördelar, tycker fotograf Håkan Hjort. Jag har testat alla varianter och pulka är bäst – bara det inte är väldigt brant terräng. Det är lättare att ta sig fram, särskilt i lös snö. Kroppen skonas också i och med att du får vila så snart du stannar. Det är de små detaljerna som gör det Viktigast är att pulkan rymmer det du vill ha med dig. Det är aldrig en bra lösning att hälften fästs ovanpå pulkan. Spade och reservstavar fungerar bra att ha utanpå, då riskerar inte heller de vassa pinalerna att skära sönder kapellet inifrån.

TESTADE MODELLER

Lynx Design Grizzly 1200

Rimforspulkan Fjällpulka

Segebaden G2

Fjellpulken Veteran

KÖPRÅD

Æ Tänk igenom hur du kommer att använda din pulka. Vilken packvolym behövs – hälften av sakerna ska inte behöva fästas utanpå pulkan? Hur ska pulkan transporteras? Prioriterar du ett ihopfällbart drag?

Æ Provpacka pulkan! Det ska vara lätt att packa i och ur med handskar. Du ska kunna öppna utan att packningen blir våt eller snöig vid hårt väder.

Æ Det är viktigt att dragbälte/-sele sitter bra.

Alternativet är att sy fast D-ringar på din egen ryggsäcks avbärarbälte. Æ Skenor under gör att pulkan håller bättre för slitage och går bättre på skrå.

Æ Undersök begagnatmarknaden eller bygg själv till lägre pris.

Æ Prova helst modellen innan du köper! På fjällbutiker brukar det finnas hyrpulkor.

DRAGPULKANS ANATOMI

1. Skrov i glasfiber, plast eller trä

2. Glidskenor för att hålla spår, ej glida sidledes, fungerar som förstärkning

3. Kapell

4. Förslutningsband i form av remmar, gummilina eller dylikt

5. Dragfäste

6. Skaklar/drag

7. Bakfäste för lyft och bromsning