Fyra nya GPSer

LÄS HELA TESTET I LÄNKEN HÄR INTILL>>

Garmin eTrex VentureIK – 1 850 kronor

Magellan eXplorist 100 – 1 300 kronor

Garmin GOSMAP 60CSx – 6 600 kronor

Magellan eXplorist 500 – 5 500 kronor

>>GPSen kommunicerar med satelliter uppe i rymden. Så klar luft mot himlen underlätt ar kommunikationen.

>>Form och storlek är två viktiga aspekter när du väljer GPS. Det gäller att den får plats i fi ckan så att du kan ha den nära till hands.

>>Skärm i färg eller svartvitt beror på hur avancerade kartfunktioner GPSen har. Om du ska paddla eller cykla så är det viktigt med en stor och tydlig skärm.

>>Känn eft er så att knappar och navigering passar för dig och dina aktiviteter.

>>För att den elektroniska kompassen ska fundera är det viktigt att du håller din GPS helt plant.

Att hitta rätt i naturen är ofta viktigt för friluftslivet, även om det ju kan vara spännande att vara lite vilse ibland. En gps-navigator, vanligtvis förkortat till gps, är ingen garanti för att du ska gå som på räls, men i många fall kan det underlätta, speciellt när du har dålig sikt eller färdas i svårorienterad terräng.

Det svåraste är kanske att välja gps. Vilka funktioner som behövs, hur mycket den får kosta och vad gpsen ska användas till är frågor som man bör ställa sig innan ett köp.

I detta test har vi tittat på två typer av gpser för friluftsliv. Den ena typen representeras av två lite enklare modeller, som kostar runt 2 000 kronor, med grundläggande funktioner men utan kartfunktion. Dessa fungerar främst som ett komplement till kartan.

Den andra typen av modeller kostar runt 7 000 kronor och har färgskärm, möjlighet att lägga in detaljerade kartor och mycket mer. Med bra inlagda kartor skulle dessa, i teorin, kunna ersätta karta och kompass som navigeringsutrustning. Men eftersom GPSen är beroende av ström ska alltid den gamla hederliga utrustningen med karta och kompass tas med på turen, så att man inte blir rådlös om batterierna tar slut. Själva navigeringen fungerar på liknande sätt oavsett vilken gps du väljer. Det som skiljer är tycke och smak samt vilka kartor som fi nns tillgängliga för de olika modellerna. Även speciella funktioner såsom elektronisk kompass och höjdmätare kan väga tungt vid valet av modell.

Kartor För att få ut så mycket som möjligt av din GPS (om du har en där du kan ladda in kartor) bör du skaffa en detaljerad topografisk karta över just ditt område.

Till Garmin fi nns kartorna Friluftskartan och Friluftskartan Pro. Den enklare Friluftskartan är uppdelad i tio områden i skala 1:100 000 och innehåller allt nödvändigt som höjdkurvor, vandringsleder, värmestugor med mera. Den kostar 995 kronor per område.

Den lite mer avancerade Friluftskartan Pro, för 1 660 kr per område, består av en sammanslagning av Terrängkartan (1:50 000),

Fjällkartan (1:100 000) och Vägkartan (1:100 000). Friluftskartan Pro ger utförlig information som till exempel höjdangivelser på höjdkurvorna och om lederna är sommar- eller vinterleder.

Om du har en Magellan GPS så fi nns kartorna Topo Sweden, Topo Sweden Plus+ samt MapOnDemand. I Topo Sweden är Sverige indelat i nio regioner, där Jämtland och norrut är i skala 1:100 000 och resten är i 1:50 000. Kartorna innehåller bland annat vägar, stigar, vattendrag med mera. Topo Sweden Plus+ är en mer avancerad karta där hela Sverige är i skala 1:50 000, utom fjällkedjan som är i skala 1:100 000. Här fi nns även STFs alla övernattnings- och raststugor utmärkta. Magellans MapOnDemand går ut på att du köper ett valfritt område på 50×50 kilometer i skala 1:10 000, där bland annat fastighetsgränser finns med.