Test - Mellanhöga kängor

Test - Mellanhöga kängor

Sko dig för fjällen. På vandring i blöt och oländig terräng, med tyngd i packningen, är mellanhöga kängor bäst. Vi testar och jämför sex par riktigt bra modeller för fjället.

Att tänka på när du köper vandringskängor:

Sömmar. Få sömmar ska det vara för att minska risken för läckage. Känn efter på insidan att det inte finns sömmar som kan skava på foten.

Yttersula. Formen avgör hur mycket rull framåt du får i steget, tjockleken hur mycket stöd foten får i ojämn terräng. Alltför tjock och rak sula ger klossig känsla och tar bort kontakten med marken. Mönster och hårdhet avgör hur bra greppet och hållbarheten blir.

Sulkant. Skyddar skon mot slitage och särskilt i tån får även foten skydd mot slag i stenbumlingar och liknande.

Snörning. Viktigt att det finns en låshälla som låser snörningen mellan fot och skaft . Därmed går det att snöra lösare över foten än i skaftet.

Snöret. Platt eller ihåligt ska det vara för att knuten ska hålla bra.

Plös. Skyddar foten och ska vara lagom tjock så att det inte blir knöligt när skon snöras. Hur högt plösen är fastsydd i skaftet avgör hur djupt vatten skon är tät i.

Mellansulan. Byggs upp anatomiskt för att ge stöd under foten. Ger oftast dämpning.

Innersula. En viktig detalj som ger stöd, utfyllnad och marginell stötdämpning. Enkel att byta ut om den ej är tillräcklig. Byt varje eller vartannat år.


Vi har testat följande skor:

Crispi Skarven

Garmont Syncro

Meindl Vakuum

Montrail Blue Ridge

Hanwag Lima

Lundhags Ranger

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!