Vem lufsar där

Vem lufsar där

Du som vistas i skog och mark möter ofta björnar utan att veta om det. Det visar forskning som undersöker hur björnar beter sig när de är i närheten av människor.

Det är Ole-Gunnar Stöen vid Sveriges lantbruksuniversitet som berättar för ltz.se om fältstudier i juli och augusti 2006. Där i björnskogarna norr om Orsa följde de med GPS djuren som försetts med sändare. Forskarnas och björnarnas positioner antecknas under tiden som det småpratades bland människorna för att det skulle verka som när vanligt folk rör sig i skogen.

Resultatet blev att när det är 250 meter mellan djur och människa reagerar björnen genom att krypa ihop för att gömma sig. Men även om människorna går rakt mot björnen så stannar björnen kvar tills det är mellan 40 och 50 meters avstsånd. Då flyr den utan hastiga rörelser för att inte upptäckas. Totalt blev det 23 björnmöten men bara två gånger siktades björnen.

Det finns ingen anledning att vara rädd för björn när man är ute till skogs tycker forskarna i den här studien.

Att prata så att björnarna hör och att vara synlig är ett bra sätt för att björnar ska hålla sig undan. Kommer man nära och ser en björn ska man inte göra något hastigt och springa därifrån. Backa sakta bort i samma riktning som du kom, säger Ole-Gunnar Stöen till ltz.se.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!