Rödvitt rekordförsök

Rödvitt rekordförsök

Två danskar vill sätta världsrekord tvärs over Grönland. Samtidigt ställer de sig frågan: Finns det något tidigare rekord?

Den 1 april startar Per Jessen och Søren Hvalsøe sitt världrekordförsök att korsa Grönlands inlandsis snabbare än någon annan utan support. De kallar sin expedition för X-ice. De kommer att gå/skida i ungefär 600 kilometer från Kangerlussuaq på västkusten till Isortoq på östkusten. Detta tar 30 dagar för de flesta expeditioner men danskarna hoppas halvera denna tid.


Det finns inget officielt rekord för hur snabbt Grönland korsats. Själva skriver Per Jessen och Søren Hvalsøe på sin hemsida www.x-ice.dk om Sjur Mødre som 1995 inoficiellt ska ha klarat sträckan 575 kilomter på 11 dagar och 12 timmar. För att få till ett officiellt rekord har nu X-ice-medlemmarna kontaktat Guinness rekordbok.


X-ice är inte bara ett världrekordsförsök och ett försök att korsa Grönland, det är också ett slag för att få människor att använda solkräm mot ultraviolett strålning. Hudcancer är den vanligaste cancerformen i Danmark idag och Per Jessen och Søren Hvalsøe uppmanar alla att hålla sig undan solen mellan klockan 12 och 15 på eftermiddagarna.


På www.x-ice.dk kan du läsa mer.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!