Svensken – en sensation i Norge

I lördags uppmärksammades en fjällräv med okänd märkning utanför avelsstationen i Dovre. Igår stod det klart att hanen stammar från en kull som föddes i Helagsfjällen i Funäsdalen i fjol.

– I moderne tid er det ikke dokumentert at fjellrever er lagt ut på slike lange vandringer. Vi betrakter dette som sensasjonelt og velig gledelig, säger Inga Bruteig, forskningschef på NINA (Norsk Institutt for Naturforkning) i Trondheim till adressa.no. Denne fjellreven har gener som ikke har vært representert i Norge på lang tid.

Det är parningstider för fjällrävan nu och forskarna hoppas att det nya tillskottet får komma till hos någon av de tre honorna som finns på Dovre.

”Svensken” väger 3,3 kilo och är i god kondition, säger Nina Eide i Norsk Institutt for naturforskning (NINA) till retten.no.

– Det er parringstid og reven oppførte seg veldig hissig ved håndtering og var veldig territoriell da vi slapp den løs med tydelig respons fra dyra i innhegningene, meddelar Nina Eide till Fjällrävsgruppen.

17 mils vandring i luftväg har ”svensken” lagt bakom sig för att hitta sina nya norska flock. Lars Liljemark i det svenska SEFALO-projektet, naturbevakare vid Helagslyorna, hade förutspått vandringen redan för några månader sedan. Aktivitet har registrerats längs den korridor som är den möjliga rutten den aktuella ”svensken” tagit.