GPS-sändare räddning för dansk

GPS-sändare räddning för dansk

En dansk man insjuknade akut vid en vandring i det skotska höglandet. Han är den förste i Europa att kalla på räddning genom att larma med GPS-sökare/nödsändare via satellit.

Danske Niels Vinter, 60 år, befann sig den 12 maj på vandring kust till kust, i oländig terräng på det skotska höglandet. Då drabbades han av akuta magsmärtor och larmade till slut med GPS-nödsändaren SPOT.

Niels Vinter hade hunnit ett par mil söder om Fort William i Skottland när han tryckte på knappen. Utan nödsändaren hade det varit omöjligt att kontakta omvärlden.

Räddningsledaren Tim Dickinson uttalar sig om att räddningen var ett perfekt exempel på samarbete mellan den lokala polisen och militärens sök- och räddningstjänst. En dansk turist kunde räddas i otillgänlig terräng i skottländska bergen tack vare en nödsignal via USA.

SPOT är världens första spårnings- och nödsystem med GPS. Det är också den första räddningen som utförs med larm via SPOT i Europa två månader efter lanseringen. Produkten fick utmärkelsen bästa outdoorprodukt på Vidlmarksmässan i Stockholm i mars i år.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!