Solo-seglats - Sydpolen

Solo-seglats - Sydpolen

Tommy Eriksson hissar idag seglen och styr kosan mot ett helt års äventyr. Han seglar solo över världens tuffaste vatten till Antarktis, bestiger kontinentens högsta berg, Mount Vinson och seglar sedan hem igen.

Ett helt års äventyr ger sig idag Tommy Eriksson ut på. I den 32 fot långa och 6,5 ton tunga stålbåten S/Y Icebreaker lämnar han Ystad med bäring Antarktis. Där ska han landa i lämplig naturhamn och ge sig ut på en treveckors skidtur med kite, och därpå följande bestigning av kontinentens högsta berg, Mount Vinson, 4 897 meter över havet.

Till Ystads Allehanda säger han att den stora utmaningen är passagen mellan Sydamerikas sydspets Eldslandet och Antarktis som hör till de ökända ”roaring forties”. Där är vädret skoningslöst, oväder drar snabbt och oförutsägbart in. Väderförhållandena på den Antarktiska oceanen kommer att vara avgörande för om Tommy tar sig ända fram.


Tommy Eriksson fick smak för äventyr som sjuttonåring när han för första gången vandrade i Sarek. Sedan dess har han bestigit Mount Forel på Grönland, Elbrus i Kaukasus, Denali i Alaska och franska Mont Blanc.


Expeditionen finansieras till åttio procent ur egen ficka:

-Segelbåten kan jag ju sälja sen, men jag har nog satsat en halv miljon kronor av egna pengar, säger Tommy till Ystads Allehanda.


Tekniken är en stor hjälp för en soloäventyrare. Gps-nödsändare, dator och satellittelefon hör till säkerhetsutrustningen, även om räddningen kan vara långt borta, och ger möjlighet att uppdatera bloggen med filmer och inlägg.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!