Svenskt rekord - 24-milaflyg

Svenskt rekord - 24-milaflyg

Fredrik Lindholm och Pål Hammar satte i söndags svenskt distansrekord i skärmflygning. Rekordsträckan är Åre och nästan ända fram till kusten och Sollefteå.

Tänk att på åtta timmar flyga 240 kilometer från Åre och nästan ända fram till Sollefteå. I en skärm. Ingen motor, inga vingar, ingen fast konstruktion som spänner ut duken, bara du som hänger i en sele i en skärm av tunn duk - så genialiskt konstruerad att när dess kanaler fylls med luft får den lyftkraft. Det är samma princip som gör att flygplan flyger.

Tänk att starta på Totthummeln i Åre och tack vare gynnsamma luftförhållanden som medvind och termik klara av att fånga bubbla på bubbla av uppåtstigande luft. Från Åre och nästan till Sollefteå. 240 kilometer. Givetvis är det inget en nybörjare klarar av, de här killarna är rutinerade skärmflygare.

Fredrik Lindholm och Pål Hammar har gjort det. Lars Hedström driver flytskolan Skysport i Åre och skriver i sin blogg på op.se om rekordet. Han skriver att i söndags den 25 maj satte de två flygarna svenskt distansrekord i skärmflygning.7.5 timmar senare landade de två mil öster om Sollefteå, helt nära kusten. Distansen är hela 240 kilometer mätt med en rak linje från start till landning. Det förra rekordet på 110 kilometer satte Lars-Anders Jonsson 2001.

Väderförhållandena vid rekordförsöket var perfekta med västnordvästlig vind och termik (stigande luft) upp till 2.400 meter. Större delen av sträckan höll flygarna hög höjd, men några gånger flög de lågt, till exempel strax efter Järpen. Närmare Östersund ringde de flygtornet på Frösön och anmälde passagen genom kontrollerat luftrum.

-Riktigt bra fluget grabbar och ett stort Grattis, bloggar Lars Hedström och fortsätter: Det är extra kul att detta rekord sätts från Åreskutan. Det visar ännu en gång att det finns fantastiska förhållanden för skärmflygning i Åre.

Vi på Utemagasinets redaktion har startplatsen utanför kontorsfönstret och är också fulla av beundran.

Världsrekordet i distanslygning med skärm, eller paraglider som det heter i internationella sammanhang, är 461,6 kilometer. Det sattes av brasilianaren Frak Brown den 14 november 2007 i Quixade - Duque, Brasilien.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!