Skoglig hedersdoktor

Skoglig hedersdoktor

Fjällprofilen Edvin ”Sarek” Nilsson utses till skoglig hedersdoktor.

Edvin ”Sarek” Nilsson är en av Sveriges mesta fjällprofiler. Det som blivit hans hjärtesak, fjällvärlden, naturen och rovdjuren, för honom den 11 oktober till utnämningen i Uppsala, till titeln skoglig hedersdoktor som han får av Sveriges lantbruksuniversitet. Där kommer han att krönas med doktorshatt, smyckas med ring och tilldelas diplom. Och till slut firas med middag på Uppsala slott.


Under sitt yrkesliv har han verkat som tillsynsman i olika naturreservat, fältchef för viltinventeringen ovanför odlingsgränsen i fjällområden, naturfotograf och författare. Med tanke på det är utnämningen till skoglig hedersdoktor ingen överraskning, bara för honom själv.


- Visst blev man förvånad, som vanlig "skogis" är man inte van att bli omnämnd i akademiska sammanhang, säger han till nsd.se om utnämningen.

Bild 346011


Efter femtio år i fjällen har han producerat ett bildmaterial på över 70 000 dia och 25 000 svartvita negativ. I hans bibliografi finns böckerna Sarek - vandringar i vår sista vildmark, ytterligare två böcker om Sarek och så fotot i boken Muddus - den gamla skogen. Dessutom är han mannen bakom bilderna i de tre flororna Det blommande fjället, Nordisk fjällflora och Flora i renbetesland. Även i titlarna Björn och lo, och Järv och varg som Bertil Haglund skrivit finns Edvin Nilssons foton.


Blivande hederstoktor Nilsson har också producerat 13 filmer som visats på SVT. Numera är han aktiv som föreläsare, med sina bilder och berättelser övertygar han om nödvändigheten i att bevara vår sista stora vildmark. Inte mindre än 400 föreläsningar har det blivit genom åren.


Många har hört Edvin Nilsson berätta om de frekventa björnmötena. Inte mindre än 200 gånger har han stött på vårt mest ökända rovdjur. Som regel har han inte känt sig hotad.

-De ger sig iväg när de upptäcker mig, det är så björnar fungerar, säger Edvin.

Men vid ett tillfälle blev läget spänt när han hamnade mellan en björnhona och hennes ungar. Vi vet ju att det gick bra eftersom han snart, ett par månader efter sin 80-årsdag, ska ta emot sin doktorshatt. Han talade bara lugnande till björnhonan och backade ur det prekära läget.


Edvin ”Sarek” Nilsson

Aktuell med: utnämningen till skoglig hedersdoktor av fakulteten för skogsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Yrke: Naturfotograf och författaren, föreläsare om vildmark och rovdjur

Bor: Jokkmokk

Bakgrund: tillsynsman i olika nationalparker främst Sareks nationalpark, fältchef för viltinventeringen i norr ovanför odlingsgränsen 1974-1996

Ålder: 80 år i oktober

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!