Rekordmånad för fjällvandring

Rekordmånad för fjällvandring

Det är en smått fantastisk ökning av vandrare i svenska fjällen i år. I Vindeläven är den på hela 60 procent medan den i Jämtland och söderöver är på inte så tokiga 21 procent.

I Vindelävlen ökar antalet gästnätter med 57 procent jämfört med samma månad i fjol. Det rör sig om juli månad.

- Det är fantastiskt! Och allra roligast är alla barn som kommer hit, säger stugvärden Margareta Hjärne, Viterskalstugan, till DN.

Det är STF som samlat uppgifter på antal gästnätter från sina fjällstationer och -stugor, i alla fall från dem som har telefon. Vilket är upp till och med Jämtland. Längst upp i norr finns många stugor som saknar telefon och därmed kan stugvärdarna inte rapportera. Men i Abisko och Kebnekaise ökar också antalet besökare. Där ser man allt fler barnfamiljer och människor som gör korta turer medan långvandrarna med 30-kilospackningar blir mer sällsynta.

Andra trender är att fler flyger helikpter ut exempelvis i Vindelfjällen för att vandra tillbaka till Ammarnäs eller Hemavan. Även från Kvikkjokk flyger många ut för att vandra Padjelantaleden. Fler har också fått upp ögonen för att många fjällstugor säljer mat så att det går att packa lätt när man kan fylla på med mat och sova i stugorna.

Siffrorna inkluderar både de som övernattar inomhus eller i tält och dagbesökarna.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!