Om varg och älg i olika läger

– Vargstammen ökar i skrämmande takt, skriver Torsten Mörner, förbundsordförande på Svenska jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Jägareförbundet uppmanar regeringen att stoppa vargens ökning och tillåta jakt nu.

Etappmålet för vargstammen i Sverige är nått med 20 föryngringar och cirka 200 individer. Miljödepartementet vill att vargstammen ska sprida sig geografiskt under kommande treårsperiod och att konflikterna mellan människa och varg då ska avta.

– 200 vargar är en temporär nivå, det är inte en livskraftig stam. Men på vissa platser i landet är idag vargen ett problem, säger Åke Petterson, mannen bakom Miljödepartementets Utredningen om de stora rovdjuren.

Jägareförbundet menar att vargen attackerar och dödar både älg, hundar och andra tamdjur i så stor omfattning att ingen meningsfull jakt kan bedrivas.

– Problemet är inte på något sätt generellt för landet utan finns i huvudsak i Dalarna, Värmland och Gävleborgs län, menar Åke Pettersson.

Det finns fler sidor på problematiken:

En vargflock dödar och äter upp en älgkalv per dag sommartid och ett djur per vecka vintertid, enligt Sveriges lantbruksuniversitet. Med ett genomsnitt på fem vargar per flock som äter tre älgar per vecka innebär det cirka 6 000 vargdödade älgar per år i Sverige. I början av 1980-talet sköts 180 000 älgar av de svenska jägarna. Årets älgavskjutning hamnar en bit under 100 000 älgar.

– Jägarnas avskjutning och skogsbolagens ovilja att ha älg i sina marker, eftersom de medför betesskador, är en troligare orsak till det minskade älgbeståndet än närvaron av varg. Men ska vargstammen kunna öka i landet måste tillgången på älg också göra det, säger Åke Pettersson.

Hur många tamdjur och hundar ger sig vargen på?

Under perioden 1997 till 2005 inträffade 136 angrepp på tamdjur, i huvudsak får. I genomsnitt angreps 5,5 får vid varje tillfälle. Siffrorna är från Viltskadecenter. Utslaget på dessa nio år innebär det 83 vargangrepp på tamdjur per år.

Hunden och vargen då? Enligt statistik från Agria Djurförsäkringar har, under perioden 1997-2007, 122 hundar dödats av varg, runt 12 hundar om året. Under samma period dödades 64 hundar av älg, 12 213 hundar dödades i trafiken och häpnadsväckande 236 hundar sköts av jägare.