Second hand märks med Bra Miljöval

Att återanvända plagg spar mer på miljön än att nyproducera, och det är därför som Naturskyddsföreningen i våras lanserade möjligheten att miljömärka second hand-kläder. Att tillverka ett par jeans kräver drygt ett halvt kilo kemikalier. För att odla bomullen samma jeans är gjorda av går det åt drygt 8 000 liter vatten. Dessutom sparar man 97 procent energi när man återanvänder kläder jämfört med att tillverka nytt.

– Vi har de senaste åren i en rad uppmärksammade utspel kunnat visa att miljöpåverkan från kläder både i de länder där de tillverkas och här hemma är omfattande. Därför anser vi att det är viktigt att sänka konsumtionen av nya kläder och då är second hand-kläder ett bra miljövänligt alternativ, säger Eva Eiderström, chef för Bra Miljöval på Naturskyddsföreningen.

Emmaus Björkå är en ideell organisation som samlar in kläder och textil till försäljning i Göteborg, Malmö och Halmstad. Överskottet av försäljningen går till internationellt utvecklingssamarbete som lokala gräsrotsorganisationer bedriver i länder som Angola, Nicaragua och Libanon.

– Vi tar vara på det överflöd som annars skulle slängas och en stor del av vår verksamhetsidé bygger på återanvändning. Att vi kan miljömärka oss är ett erkännande av vår verksamhet. Det vi ser som vårt största miljöarbete blir nu uppmärksammat, säger Nanna Nilsson tillförordnad verksamhetschef för Emmaus Björkå.

I går inledde Naturskyddsföreningen Miljövänliga veckan. Temat i år är ”Medvetet mode”. Runt om i landet genomför föreningens lokala kretsar aktiviteter.

Modevisningar, klädbytarträffar, utställningar och workshops i re-design. Det är exempel på aktiviteter med klädtema som lokala naturskyddsföreningar arrangerar. Överallt handlar det om att ge information om textiliernas miljöeffekter – både här hemma och i tillverkningsländerna. Syftet är att hjälpa konsumenter att hitta miljömärkta alternativ och tänka efter innan man köper nya kläder. Den ständigt ökande konsumtionen av billiga kläder och textilier är omöjlig att få ihop med mål om en giftfri miljö.

Mer fakta om miljövänliga veckan:

Se hela listan på aktiviteter i landet:

https://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/vart-arbete/miljovanliga-veckan/detta-hander

Se Naturskyddsföreningens shoppingguide med butiker som säljer miljömärkta kläder: https://www.naturskyddsforeningen.se/ekotextil