Årets pandabok har Arktis i fokus

Årets pandabok har Arktis i fokus

Vindar från Arktis är en aktuell resa i en fascinerande värld där människor och djur lever i samklang med den arktiska naturen. Juryns motivering säger en hel del om dess inehåll: ”Vindar från Arktis tar upp ett ämne som är mer aktuellt än någonsin: livet allra längst i norr på vår jord. Från att ha varit en för allmänheten ganska okänd, frusen kontinent, har Arktis blivit en stark och framträdande symbol för klimatförändringen på jorden. Tillsammans med fotograferna/författarna tas läsaren med på en resa genom denna kontinents fascinerande och mångfacetterade värld. Med många starka bilder och initierade texter om is, snö och karismatiska djur är detta ett gripande samtidsdokument som visar varför Arktis en angelänghet för oss alla.”

Årets pandabok har Arktis i fokus

Arktis är en angelägenhet för oss alla tycker Staffan Widstrand och Magnus Elander. När de för mer än trettio år sedan började resa dit var området norr om Polcirkeln nästan opåverkat av människan. Sedan har forskare i allt ökande takt uppmärksammat effekter som smältande glaciärer och minskande havsisar, miljögifter i djur och radioaktivitet i havsvatten.

Årets pandabok har Arktis i fokus

Boken visar människornas liv i en trakt som kan bli isfri inom fem till tio år. Hela deras och förstås även djurens livsvillkor kommer därmed drastiskt att förändras. På bilderna får läsaren uppleva inuiternas liv, hur de klarar av den stränga kyla som råder i Arktis. Närgånget och vackert porträtteras isbjörnar, polarvargar och fjällräv i det skiftande ljuset. Den märkliga myskoxen figurerar också i boken.

https://

Årets pandabok har Arktis i fokus Årets pandabok har Arktis i fokus Årets pandabok har Arktis i fokus

Årets pandabok har Arktis i fokus