Norska paddelfavoriter

Norska paddelfavoriter

Paddelsäsognen är här! Vi listar tre norska paddelparadis som erbjuder både spegelblanka fjordvatten och krävande paddling.

Geirangerfjorden - för nybörjaren

Geirangerfjorden är en av Norges mest välbesökta platser och finns med på Unescos världsarvslista. Vattenfallen Sju systrar finns här och kan med fördel upplevas från kajak. Fjorden är en djupvattenfjord med en s-form som skyddar från vind och ger lugna vatten. För dig som vill se Norges fjordar och berg från kajaken men ännu inte är en erfaren paddlare. Tidvattnet är relativt långsamt eftersom fjorden är så djup men det är bra att hålla koll på tidvattentabellen. Du kan hyra kajak eller delta i guidade turer genom kajakföretaget Coastal Odyssey. www.coastalodyssey.com

Heleglandskusetn - för både nybörjaren och den erfarne

Helgelandskusten ligger utanför Mo i Rana och är känt för sitt rika fågelliv. Kustlinjen består av småöar, fjordar och höga berg. Kusten är värd att upptäcka både för den erfarne och den nyfrälste paddlaren. Området bjuder på en unik blandning av snötäckta toppar och glaciärer samtidigt som man paddlar i en övärld med sandstränder. Paddlingen är krävande, med snabba väderförändringar och stora öppna fjärdar. För kajakhyra, kurser eller kajakturer kontakta Hav og Fritid www.havogfritid.no. Äventyrsföretaget Moln ordnar en paddelresa till Helgelandskusten den 11-17 juli, www.moln.huset.fi.

Lofoten - för den erfarne

Lofoten är en kedja av öar som sträcker sig västerut från norska fastlandet och karakteriseras av sina berg, bergstoppar, lugna sund och sandstränder. Paddlingen är mycket varierad med surfing, rock gardens, grottor och vikar. Kajakvattnen är rejält utmanande och en erfaren paddlare får ut mer av en resa hit än en nybörjare. Tidvattnet och de starka strömmarna ställer även den mest rutinerade på prov, tänk på det när du planerar rutter och lägerplatser om du tältar. För hyra av kajak eller bokning av kurser, dag- eller flerdagarsturer se www.lofoten-aktiv.no.

Att tänka på vid tanke paddling längs norska kusten

Norge har en spektakulär kustlinje med tidvattenströmmar och fallvindar, så det krävs både försiktighet och kunskap. Innan du ger dig ut är det bra att prata med lokala paddlare eller ett guideföretag. Väder och förväntade havsförhållanden kan ändras snabbt så titta alltid på en bra väderprognos. Tidvattentabeller finns på vannstand.statkart.no

Av: Emma Rodling

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!