TEST: Regnställ – Stoppa regnet!

Resultatet är slående. Regnställen i årets test är bättre än någonsin – och många av dem är dessutom snygga och prisvärda. Att testa regnställ är en resa. Turligt nog är vädret på vår sida. Störtskurar, hagel och styv kuling ger oss bästa tänkbara testförhållanden i Jämtland under hela juni. På vandringsresan till Irland är vädret lika utmanande. Vi i testpanelen vandrar, springer, cyklar och promenerar i kläderna. Sedan väger vi in plaggen.

Jämför dem med varandra i duschen för att så rättvist som möjligt avgöra hur väl huvorna fungerar. Vi vill också jämföra hur materialens olika impregneringar, sömmar och fickor håller vätan ute under ett högre vattentryck. Det är kul att de flesta regnställ håller måttet. Ett fåtal brister uppdagas dock i form av jackhuvor som inte skyddar ordentligt och benslut som inte går att dra åt om kängorna.

Ett par av testbyxorna visar sig ha dålig grundimpregnering i väven; vattnet pärlar inte av som det ska. Det är bara att läsa vidare i testresultatet. I kommentaren hittar du vad testpatrullen tycker.


Regnställets anatomi

1. HUVAN Den ska gå att justera så att ansiktet skyddas mot regn även när det blåser hårt. Huvan ska följa med när du vrider huvudet så att du inte tappar sikt sidledes. De flesta huvor i testet har trevägsjustering vilket är det bästa. Skärmen bör vara förstärkt.

TEST: Regnställ - Stoppa regnet!

2. ÖPPNING Det bästa är en tvåvägs dragkedja i öppningen, då går det att öppna även nerifrån och ventilera. Skyddsklaffar gör dragkedjan tätare och med kard- borre går det att stänga även om dragkedjan pajar. Hellånga öppningar i byxans sidor gör det lätt att dra byxbenen över kängor.

3. FICKOR Fickorna får inte vara placerade så att de ger skav eller blir svåråtkomliga under ryggsäckens höftbälte.

4. VENTILATION Bra med jacköppning som går att öppna även nerifrån, långa öppningar under armarna och heldragna tvåvägs dragkedjor längs byxsidorna. Kondens släpps ut genom väven när plaggen är torra och rena.

5. SKÄRNING Med kroppsnära skärning blir andningen bättre och plaggen smidigare och lättare. Men se till att regnstället ger rörelsefrihet och har plats för värmeplagg. Förlängd rygg skyddar och ärmarna bör gå ner över händerna så att de hålls torra och varma. Vida ärmslut ventilerar, men de ska kunna justeras så att vatten inte tränger in.

6. FÖRSTÄRKNING Förstärkningar på friktionsutsatta ställen ger plaggen längre livslängd.

7. ÄRMSLUT Ärmarna ska helst går ner en bit över händerna och ge plats för vantar under. Justering behövs för att stänga väta ute men också för att kunna öppna upp och ventilera.

8. BENSLUT De ska sitta åt om kängskaften så att inte fukt tränger in vid lättare vad.

Dessa regsntäll testade vi:
Norrøna Falketind
Didriksons Zero Set
Haglöfs Hail Jacket + Torrent pant
Bergans Luster + Rask
Helly Hansen Packable Jacket + Hybrid Pant
Fjällräven Ambient Jacket + Tempest Trousers
Vaude Stretched Reality
Lundhags Hybrid + Axis Pants
Marmot Minimalist jacket + Precip Pants
Patagonia Rain Shadow jacket + Rain Shadow pants
Millet Sudra jacket + Hurricane pant
The North Face Venture

Av: Lena Hedman & Erika Will ners

TEST: Regnställ - Stoppa regnet! TEST: Regnställ - Stoppa regnet!