TEST: 9 rejäla ryggor

Det är när du packar riktigt tungt i ryggsäcken som den visar vad den går för. En bra ryggsäck har ett stabilt och avlastande bärsystem – och du kan packa 25 till 30 kilo i den utan att få ryggskott. Det är viktigt att du bär främst med höfterna men också med axlarna.

En tydlig trend i år är att allt flera märken satsar på rörliga höftbälten. Det innebär att ryggsäcken inte gungar med i varje steg när du vickar på höfterna, utan håller sig mer rakt. Nackdelen är att dessa säckar kan kännas vingliga i oländig terräng och när du går på skrå.

Men oftast går det att dra till remmar och strama åt frisvängningen. I vårt test är det Klättermusens Mjölner som har det rörligaste höftbältet. Mjölner är för övrigt en teknisk innovation av stora mått, nytt på säcken är också att bärsystemet ställer in sig automatiskt efter rygglängd. En annan trend är att flera tillverkare satsar på urskålning vid bakhuvudet. Det innebär att vandrare kan titta upp mot toppar och örnar utan att ryggsäcken tar emot.

Men hur ska man då tänka som vandrare på jakt efter den perfekta storsäcken? Viktigt är att inte köpa alltför stor säck – det innebär att den redan opackad blir tung. Dessutom kan det vara svårt att komprimera säcken så den blir stabil. Det är alltid roligare att bära lätt. Men för dig som ofta är ute i flera veckor med tältpackning och utan möjlighet att proviantera efter vägen finns bara en sak att göra: Köp en stor säck! Se till att bärsystemet sitter perfekt, att den är så lätt som möjligt men ändå tålig.

Att bära tungt sliter inte bara på dig, utan också på säcken. Fundera också över hur du vill packa. Allt i huvudsäcken eller i många fickor? Flera tillverkare har fickor att köpa till, och du kan skräddarsy säcken efter dina önskemål.

Tänk på att en ryggsäck med många fickor väger mer än med en avskalad design. Prova noga före köp och packa med vikt redan i affären. Du kan också ta öppet köp och testa hemma. Har du vänner med olika favoritsäckar? Låna och prova!

TEST: 9 rejäla ryggor

Så fungerar ryggsäcken

BÄRSYSTEM i fast längd är bra för en person, justerbart när flera ska använda säcken. Vanligast är anatomiska ryggsäckar som har invändig ram och vadderade ytor. Med utvändig ram går det att packa ovanpå eller nertill på ramen. BRÖSTREM ska gå att justera i höjdled och kvinnor har remmen ovanför bysten. RYGGDELEN som ligger an mot kroppen avgör hur svettig du blir. För ventilation finns kanaler i vadderingen, perforerad skumplast, med tyg eller nättyg. AXELREMMAR får inte sitta för tätt eller vara för breda så att de skaver mot nacken. Axelremmar ska vara anatomiskt formade så att de följer kroppen, och kvinnor väljer med fördel en damsäck. TOPPSTRAMARE är remmar som justerar säcken närmare kroppen. SIDOSTRAMARE sitter mellan säckens nederdel och höftbältet och kan justera säcken närmare kroppen. HÖFTBÄLTET är den viktigaste delen på säcken. Vadderingen ska vara lagom lång och bred och trenden nu är bältesspänne med två fästpunkter som bättre vinklar höftbältet efter höftens form. FRONTÖPPNING gör det lätt att hitta prylar. Delade säckar med ett fack längst ner har extra öppning. Men tänk på att detaljer som blixtlås med mera ökar vikten. DETALJER är fästen för liggunderlag, skidor och annat. Testa spännena innan köp och se att dragkedjorna inte fastnar i väven. Fickor och bärsystem i nättyg är sämre vintertid eftersom snö lätt fastnar där. KOMPRESSIONSREMMAR dras till när det inte är så mycket packning så att säcken blir smalare och stabilare. FICKOR med bälgfunktion är platta när de är opackade. Ibland finns fästen för extra sidofickor. En del säckar har stora torkfickor på fronten. I sidofickor nertill ryms drickaflaskor. TOPPLOCK justeras oftast i höjdled vilket gör ryggsäcken flexibel. En eller flera fickor finns i locket som ibland kan omvandlas till midjeväska. Säckar med rullöppning saknar topplock.

Prova ut säcken:

Packa i något tungt. Prova först med för långa axelremmar. Knäpp höftbältet och justera så att det omfamnar höftbenet, så fördelas all vikt till höfterna Justera axelremmarna så att de ligger an mot axlarna. Nu fördelas lite vikt till axlarna. Om rygglängden går att ändra kanske du behöver göra det nu. Knäpp bröstremmen och justera toppstramare och eventuella sidostramare så att packningen blir så stabil som möjligt. Finjustera höftbälte och axelremmar vid behov. Nu kan du utvärdera hur ryggsäcken sitter på dig.

Så testade vi:

Personer med olika kroppsbyggnad och längd har testat bärsystemen.

Det handlar bland annat om rygglängd och komfort, men också om höftbältets stoppning. Den måste nå runt om höftbenen så att remmarna och spännet fram på magen hålls ut på ett bekvämt sätt.

Tänk på att personer med samma kroppslängd kan ha olika rygglängd. Säckarna har också vägts av redaktionen, däremot är volymangivelserna tillverkarnas egna.

Av: Uteredaktionen

TEST: 9 rejäla ryggor TEST: 9 rejäla ryggor