GUIDE: Trosor och kallingar att svettas i

Det skrivs spaltmetrar om hur vi ska klä oss för att varken frysa eller bli för blöta, och för att det ska vara bekvämt. Det är lager på lager som gäller. Funktionsunderställ underst, sedan isolerande plagg när väderförhållanden och aktivitetsnivå så kräver, och ytterst vatten- och vindtäta skalplagg som andas. Eventuellt också dunjacka och värmande byxor när vintern biter i.

Vad vi bär underst, nära våra mest känsliga och intima delar, ordas det lite om – trots att det är nog så viktigt. För hur skönt är det med blöta bomullskalsonger närmast kroppen en vinterdag? De som är bäst på att klä sig undertill är kanske längdåkare, särskilt män som behöver vindskydd för att skydda genitalierna. Men vi andra, handen på hjärtat: Investerar vi i bästa sortens funktionstrosor och kortkallingar? Om du lägger många sköna hundralappar på ytterkläder: unna dig funktionella plagg även inifrån och komforten höjs på dina svettiga träningsrundor och långturer.

Ull som material har en särställning här eftersom den håller sig luktfri länge. Ullplaggen i den här guiden är alla i en tjocklek av 150 gram per kvadratmeter förutom Lundhags som är i 160 gram. När det gäller syntetplagg vill vi ge ett värdefullt råd, som håller dem luktfria längre, och som ger alla underkläder ett längre liv: blötlägg plagget genast efter användning. Då kan även de tunnaste syntetmaterial verkligen komma till sin fördel eftersom de torkar på nolltid. I värsta fall kan du ta på dig och torka riktigt tunna funktionsplagg med din kroppsvärme.

Av: Erika Willners

GUIDE: Trosor och kallingar att svettas i GUIDE: Trosor och kallingar att svettas i