Bästa skidorna för toppturen

En bra topptursskida? Den ska vara lätt, smidig och kunna hantera opreparerad snö. Det konstaterar Sara Sandberg, ”specialiserad diversearbetare” med skidåkning som främsta vintergren. Tillsammans med sitt snöfrälsta team har Sara testat och utvärderat tolv par nylanserade topptursskidor för Utemagasinets räkning.
– Åkarna har haft en lång testperiod, de har turat både här kring Åre och tagit med sig skidorna dit lusten fört dem. Det fina med turåkning är ju att du är helt obegränsad, du behöver inte anpassa dig efter liftar eller anlagda ytor utan kan ge dig ut helt fritt, säger hon.
Toppturstrenden växer sig allt starkare; det kommer mer specialiserad utrustning för varje säsong och nya målgrupper lockas att ge sig ut i det fria och vilda – inte bara tidigare liftåkare. Sara Sandberg ser en förklaring i att toppturandet samlar flera olika intressen som trendat de senaste åren: vurmen för orörd natur, upplevelsebaserad konditionsträning och tekniska lättviktsmaterial för utebruk.    
– Även om de flesta inte lägger fokus på materialet, så har de senaste årens utveckling bäddat för roligare upplevelser och större möjligheter. Skidor kan numera vara BÅDE lätta och stabila. Det gäller även pjäxor och bindningar, de blir bara bättre och bättre, konstaterar hon.
Turåkare som tidigare hållit sig i dalarna lockas i allt högre grad att ta sig över fjället, precis som på vandringsturer där toppar plockas längs vägen. På andra sidan utövarskalan syns offpistgänget med tunga friåkningsskidor, slalompjäxor och rambindning, som gör en kortare hajk för att nå ett exceptionellt åk och därefter skråar tillbaka till liften.
– I det här testet har vi fokuserat på lättare skidor som är ganska allround; modeller som passar både erfarna turåkare som vill ta sig längre sträckor och nybörjare som vill prova på. Vissa marknadsförs som dammodeller, men generellt är det din storlek och åkstil som avgör vilka skidor som passar dig.
Har du ännu inte blivit biten av topptursflugan men är nyfiken på att testa, rekommenderar Sara Sandberg att du hyr bra utrustning för ändamålet eller åker på ett prova-på-event. Att mixtra med sina gamla slalom- eller fjällskidor ger helt enkelt inte samma känsla.
– Ska jag vandra upp på ett sommarfjäll är mina vandringskängor perfekta, men tar jag samma väg under en fjällmara väljer jag lätta löparskor. Hela utrustningspaketet anpassas efter aktivitet och mål, säger hon.

 

Betygsskala

Skidorna betygssätts på skalan 1–6 i kategorierna hård snö; mjuk snö/flyt; stabilitet; smidighet och uppförsgång.  

Hitta din typ

Under Typ skiljer vi mellan liftbaserad turåkning; free rando (turande för åkets skull); dagstur (ingen lift, ofta över 1000 höjdmeter) och långtur (med övernattningar).

Bästa skidorna för toppturen

Armada Trace 88

Pris 5 500 kronor
Längder 152, 162, 172 cm
Testlängd 162 cm
Mått 115-88-110 mm
Radie 17,3 m
Vikt 1 125 g
Hård snö 5
Mjuk snö/flyt 4
Stabilitet 5
Smidighet 4
Uppförsgång 3
Typ Liftbaserat/free rando/dagstur

Tekniska fakta
Taper och tydlig rocker i topparna, följt av ett spann. Skidan har en riktigt lätt träkärna med hårdare trä under foten. Bakändarna är formade för att enkelt fästa stighudar. Något tunnare stålkanter.

Omdöme
Det går bra att åka hårt och stort på orört fjäll, eller ta ett varv i parken, för att sedan lämna anläggningen och tura. Det här känns modernt och skidan ger svar på jobbet du lägger ner. Formen är funktionell både till turåkning och enklare allmountainåkning. Vet du att det är så du kommer att fördela din skidtid är det här skidan som uppfyller alla krav. Den är vridstyv, men du kan ändå sladda ut den när du behöver. Åkegenskaperna är prioriterade men skidan är också riktigt lätt. Välj bindning efter hur du vill använda skidan. Duktiga åkare med skaplig teknik kommer att trivas bäst.

Åsa: ”Jag uppskattar stabiliteten för jag vill kunna ösa på i mina åk, så den här blir min favorit.”

Anton: ”Den hamnar överst på min lista också, tack vare bra isgrepp och att den inte blir nervös.”

Bästa skidorna för toppturen

Black Diamond Route 95

Pris 5 750 kronor
Längder 163, 173, 183 cm
Testlängd 173 och 183 cm
Mått 125-95-114 mm
Radie 20 m
Vikt 1 615 g @ 173 cm
Hård snö 5
Mjuk snö/flyt 6
Stabilitet 6
Smidighet 4
Uppförsgång 4
Typ Liftbaserat/free rando/dagstur

Tekniska fakta
Ny skida som kopierat geometri och profil från Helioserien, men är betydligt mer stryktålig. Den har en glasfiberlaminerad träkärna av poppel. Skidan har rocker i tip och tail med ett spann på mitten.

Omdöme
Fullmatad skida med surfighet och stabilitet som en freerideskida. Den greppar underlaget med en övertygande pålitlighet – även om det är både brant och isigt. Den går tryggt på stökig snö och är fartstabil. Som gjord för ösig åkning! Den har en fantastisk känsla för all sorts snö och flyter fenomenalt i puder. Skidan ska åkas med en stabil pjäxa och bindning. Den tål till och med en rambindning, och då får du en utrustning som kan mäta sig med många allmountain-kit.

Christer: ”Den är snygg, stabil och trygg i alla situationer. Det är mycket åkkänsla i den.”

Christian: ”Jag blev helt tagen av den fantastiska, surfiga känslan. Den är matig och ösig.”

Bästa skidorna för toppturen

Dynafit Speed 90

Pris 8 000 kronor
Längder 158, 167, 176, 184 cm
Testlängd 176 cm
Mått 124-90-111 mm
Radie 18 m
Vikt 1 280 g
Hård snö 3
Mjuk snö/flyt 5
Stabilitet 3
Smidighet 5
Uppförsgång 6
Typ Dagstur/långtur

Tekniska fakta
Skidan har en kärna i paulownia och cap med microsidoväggar.
Capen fasas av och bredden är bara full precis vid bindningsdelarna, för att kapa onödig massa. Förstärkning och toppar är i kolfiber.

Omdöme
Skidan är, vilket modellnamnet skvallrar om, gjord för turer i högt tempo. Uppför får du så mycket hjälp av skidan att det inte på något vis ifrågasätts. På vägen ner är de inga fartmonster, men är det slätt underlag går det bra att släppa på. Är underlaget däremot ojämnt blir de riktigt oroliga. Skidorna är snabba att ställa om i korta svängar eller tajta lägen. Smidiga ändar med låg vikt underlättar. På mjuka underlag gör topparna jobbet och skidorna går fint. Ska utan undantag monteras med riktigt lätta techbindningar och åkas med lätta pjäxor. Stighudarna som finns till skidorna fungerar väldigt smidigt.

Frida: ”De är en dröm uppför och går nästan automatiskt. Stökig
utförsåkning är jobbigare.”

Nanna: ”Det här är en av de finaste skidorna på mjuka och smöriga fören. En favorit.”

Bästa skidorna för toppturen

Dynafit Tour 88 Women

Pris 5 500 kronor
Längder 158, 166, 174 cm
Testlängd 166 cm
Mått 122-87-106 mm
Radie 16 m
Vikt 1 290 g
Hård snö 3
Mjuk snö/flyt 5
Stabilitet 3
Smidighet 5
Uppförsgång 5
Typ Free rando/dagstur/långtur

Tekniska fakta
Skidan har en urfräst kärna i paulownia och poppel. Konstruktionen är en halvcap med sidoväggar. Kärnan fasas av och bredden är bara full precis under foten. Topparna är i kolfiber. Rocker i tip och tail.

Omdöme
Kvicka skidor som går snabbt från kant till kant. Du kan cruisa med dem utan större ansträngning. Skidan är relativt mjuk, det ihop med en bred topp fixar ett fint flyt i all mjuk snö. Den är lätt att sladda med och i svår terräng är skidan hjälpsam och lätthanterad. På hårda fören är den lite oroligare. På ojämnheter går den snarare ovanpå än igenom snön. Du kan gå ganska långa anmarscher och när du är på väg uppför är den smidig i slagen. En bra introduktionsskida för nybörjare – och då rekommenderas även det smidiga stighudssystemet. Hudarna är lätta att ta av och på, samt bra att gå med. Vill du ha mer och längre skida finns unisexmodellen upp till 189 cm.

Sarah: ”Den är lättsvängd och snäll men samtidigt pålitlig. Jag får bra flyt och mjuka svängar.”

Åsa: ”Rolig att åka utför med. Jag får den lätt med mig, även när snön är vindpackad.”

Bästa skidorna för toppturen

Elan Ibex 94 Carbon XLT

Pris 8 000 kronor
Längder 163, 170, 177, 184 cm
Testlängd 170 cm
Mått 130-94-111 mm
Radie 20,1 m
Vikt 1 200 g
Hård snö 3
Mjuk snö/flyt 4
Stabilitet 3
Smidighet 5
Uppförsgång 6
Typ Dagstur/långtur

Tekniska fakta
Skidan har en tunn träkärna med kolfiberrör i, för lägsta möjliga vikt. Den har smala förstärkningar från nos till bakända; tip- och tailrocker med spann på mitten samt kompositilägg i topparna för lugn gång.

Omdöme
Testets lättaste skida, med ett oerhört mjukt flex. Den är väldigt trevlig att gå med, mycket lätt och smidig uppför. I mjuk snö är den kul, och fixar faktiskt hårda underlag förvånansvärt bra – bara det är slätt och du är en förhållandevis lätt åkare. Känslan är lite som en hängbro och det är bara att lita på att ingenjören bakom har räknat rätt. En lätt techbindning rekommenderas. Den mjuka flexen begränsar målgruppen något. Christer tyckte att han hamnade på fel sida gränsen, den här skidan är inget för stora åkare.

Frida: ”Lätt uppför med ett bra stighudssystem, men den är så mjuk att jag inte kan sluta tänka på det.”

Nanna: ”Den ger okomplicerad åkning. Den gör stora fina svängar på mjuksnö men är lite långsam i korta.”

Bästa skidorna för toppturen

G3 Findr 86

Pris 6 000 kronor
Längder 162, 167, 172, 177, 182 cm
Testlängd 182 cm
Mått 122-86-109 mm
Radie 19,2 m
Vikt 1 410 g
Hård snö 4
Mjuk snö/flyt 5
Stabilitet 5
Smidighet 4
Uppförsgång 5
Typ Free rando/dagstur/långtur

Tekniska fakta
Skidan har fullång kolfiberförstärkt träkärna, formad som en rygg för att minimera onödig massa, med en titanalplatta under bindningen. Den har en camberprofil med tiprocker. Sidoväggarna är av poly-uretan för dämpning.

Omdöme
Robust och pålitlig skida som alltid fullgör sitt dagsverke. Det är en konstruktion som inte ger sig. Känslan är lätt och stabiliteten är god. Långa svängar är roligare än korta. Manöverbarheten är det inget fel på, men det saknas lite schwung i de korta svängarna och den är inte så rapp ut ur sväng. Skidan kan monteras med allt från en King Pin till en lättare tech-bindning. Med G3´s ION-bindning och hudar får du ett otroligt kompatibelt och driftsäkert paket. G3 står för Genuine guide gear och skidan passar bra för de som trivs i miljöer där guiden också är på plats.

Christer: ”Den tar sig in på min topp 3 tack vare bra stabilitet och en välgjord helhet, med hud och bindning.”

Nanna: ”Kul i mjukt före – och trots att den var lång för mig fick jag den lätt med mig i skogen.”

Bästa skidorna för toppturen

Head Kore 93

Pris 6 850 kronor
Längder 153, 162, 171, 180, 189 cm
Testlängd 180 cm
Mått 133-93-115 mm
Radie 16,4 m
Vikt 1 614 g
Hård snö 5
Mjuk snö/flyt 5
Stabilitet 5
Smidighet 4
Uppförsgång 4
Typ Liftbaserat/free rando/dagstur

Tekniska fakta
En ny skida i semisandwich-konstruktion med en kärna av karubaträ, i kombination med ett bikakematerial samt kolfiber. Ovanpå det ligger en halv cap. Förstärkningslager är gjorda i Graphene som är superstarkt och ultralätt.

Omdöme
Roligt nytänkande resulterar i en väldigt balanserad skida som fungerar för alla åkstilar och underlag. Den är kul i varierad terräng. Skidan är surfig, cool och har en ren design. Förutom att vara en skön randoskida kan det här vara en lättare allmountainskida. Skidan svänger glatt hur mycket som helst. Den passar friåkare som vill topptura och funkar som en skida till allt. I bindningsväg klarar den allt från en rambindning till en lätt techbindning, välj efter önskat användningsområde. Pjäxorna ska inte vara de lättaste på hyllan.

Christian: ”Studsig och lite busig. Det här känns som ett modernt sätt att se på toppturande.”

Christer: ”Skön friåkningsskida – och med en matchande bindning går det att stå på.”

Bästa skidorna för toppturen

Rossignol Seek 7

Pris 5 000 kronor
Längder 154, 162, 168, 176, 182 cm
Testlängd 176 cm
Mått 122-86-108 mm
Radie 20 m
Vikt 1 250 g
Hård snö 5
Mjuk snö/flyt 5
Stabilitet 5
Smidighet 5
Uppförsgång 5
Typ Liftbaserat/free rando/dagstur

Tekniska fakta
Skidan har ultralätta toppar och ändar, gjorda i ett bikake-liknande material. Kärnan byggs i lågviktsträ. Förstärkningen är en glasfibermatta med kolfiber, för låg vikt och styrka, samt basalt för stötdämpning och stabilitet. Den har tydlig rocker i nosarna.

Omdöme
Du behöver inte jobba hårt för att svänga den här skidan. Den går fint i varierad snö och är en riktig allätare. På hårda underlag märks svängvilligheten distinkt. Det är bara att vara redo, för när du väl initierat svängen kommer skidan direkt att göra resten. Ligger du på framåt kan du känna att den överstyr. Skidan passar bäst för de åkare som turar efter fina lössnöåk. Den kräver inte någon avancerad skidteknik. Är du lätt och vill ha den som enda skida går det att montera en rambindning på den. Tyngre åkare som vill ha det stabilt kan istället snegla upp någon storlek i Rossignols 7-serie.

Frida: ”Kul skida som jag gärna går på tur med när det kommit mycket snö.”

Nanna: ”Den mest lekfulla skidan i testet. Sjukt kul! Det går att svänga hur mycket som helst.”

Bästa skidorna för toppturen
Bästa skidorna för toppturen

Salomon MTN Explore 88 w

Pris 5 500 kronor
Längder 153, 161, 169 cm
Testlängd 161 cm
Mått 121-88-107 mm
Radie 18 m
Vikt 1 180 g
Hård snö 3
Mjuk snö/flyt 5
Stabilitet 4
Smidighet 5
Uppförsgång 4
Typ Liftbaserat/free rando/dagstur/långtur

Tekniska fakta
Semisandwichskida som övergår till hel cap i toppar och ändar. Träkärnan är laminerad med lin och kolfiber. Taper i båda ändar. I topparna används bikakematerial för låg vikt. Skärning och profil för maximalt grepp under foten uppför och nedför.

Omdöme
Skidan är följsam, samtidigt som det går att trycka på tillräckligt för att få fast kanten i hårda underlag. Den har ett skönt flyt i mjuk snö och är lätthanterad i skogen, även när det börjar bli trångt. Allsidigheten och stabiliteten både överraskar och imponerar. Det är lätt att gå från skär till sladd och vice versa. Skidan passar aktiva åkare som vill kunna tura i alla förhållanden och tycker att ett skogsåk är lika kul som att cruisa på en öppen fjällsida. Har du bestämt dig för den här skidan så ta hela paketet med bindning och stighud också. Tycker du att längder och bredder inte räcker till så finns en unisexvariant med längder upp till 184 cm och ett storasyskon med 95 mm midja.

Anton: ”I tajt skog är det som att köra go-kart. Den är kvick och riktigt rolig.”

Lovisa: ”Den är lätt uppför och har bred repertoar när det är dags att åka utför.”

Bästa skidorna för toppturen

Scott Superguide 88

Pris 5 800 kronor
Längder 168, 178, 184 cm
Testlängd 178 cm
Mått 125-88-114 mm
Radie 18 m
Vikt 1 340 g
Hård snö 5
Mjuk snö/flyt 4
Stabilitet 4
Smidighet 5
Uppförsgång 4
Typ Dagstur/långtur

Tekniska fakta
Sandwichskida med sidoväggar och en elliptisk, fullång träkärna som är förstärkt med kolfiber och kevlar. Skidan har rocker i topparna och är förberedd för Scotts stighudssystem. Sidoskärningen är rakare på mitten.

Omdöme
Snarare något att lita på än att leka med. På hårda underlag är den mycket tillförlitlig och den fungerar bra i de flesta förhållanden. Den är stabil under foten och går stadigt – men är inte så kvick. Är du lite extra bestämd går det att få runt dem snabbt. Topparna lyfter skidan fint i mjuka förhållanden; den gör det du ber om och ställer inte till några scener. Du kan ge den ditt förtroende vare sig du befinner dig inne i skogen eller på öppna ytor. Skidan bör monteras med en ren techbindning och åkas med en lättare pjäxa. Ett säkert kort för långa turer som innehåller blandade eller helt ovissa förhållanden.

Christian: ”Den är lätt uppför och en smidig skida för alpinism
och långturer.”

Frida: ”Bra flyt i utförsåkningen trots att den inte är bredare.”

Bästa skidorna för toppturen

Scott Superguide 88 w

Pris 5 800 kronor
Längder 154, 160, 168 cm
Testlängd 160 cm
Mått 121-87-112 mm
Radie 16 m
Vikt 1 200 g
Hård snö 2
Mjuk snö/flyt 4
Stabilitet 4
Smidighet 4
Uppförsgång 4
Typ Free rando/dagstur/långtur

Tekniska fakta
Sandwichskida med sidoväggar och en
elliptisk, fullång träkärna förstärkt med kol-fiber och kevlar. Skidan har rocker i topparna och är förberedd för Scotts stighudssystem. Sidoskärningen är rakare på mitten.

Omdöme
Den ger bra flyt i lössnö och är generellt en lättåkt skida med traditionell känsla. Den är ganska hård i förhållande till sin vikt och kräver att åkaren sätter lite tryck på den. Upplevelsen är en rejäl och ganska robust skida som är tillförlitlig i varierade förhållanden. Blir det riktigt hårt och isigt önskas ytterligare grepp. Den är snabb och smidig uppför. Utför funkar guidestilen utan aggressiva vinklar bra – du får inget mer för en kraftig kantning. På stighudarna används vakuumteknik istället för klister och det fungerar fint, de är enkla att rengöra och tar liten plats innanför jackan när du åker ner. Med samma namn utan W går skidan att få i längder upp till 184 cm. Det finns också två bredare med 95 och 105 mm midja.

Lovisa: ”Jag föredrar stora svängar på mjuka underlag med dessa.”

Sarah: ”Jag upplever den som rejäl men ändå lätt. Den är pålitlig i olika förhållanden.”

Bästa skidorna för toppturen

Völkl V-Werks BMT 90

Pris 9 000 kronor
Längder 163, 170, 177, 184 cm
Testlängd 177 cm
Mått 127-90-109 mm
Radie 19,6 m
Vikt 1 410 g
Hård snö 6
Mjuk snö/flyt 6
Stabilitet 6
Smidighet 6
Uppförsgång 5
Typ Liftbaserat/free rando/dagstur

Tekniska fakta
Skidan har en lätt flerlagers träkärna, formad som en rygg och endast fullbred under foten för att minska vikten. Den är förstärkt med heltäckande kolfiberlager. Skidan har taper och rocker fram och bak.
 
Omdöme
När dina åkkompisar tycker att det är dåliga förhållanden och svårt före, kommer du att lägga spåret bredvid i helt perfekt snö och fortsätta att dominera på fjället. Ena dagen måste du bara ut och tura i skräpsnö och nästa dag måste du carva blåis. För att det går. Allt blir helt fruktansvärt bra. Skidan är lättåkt, allsidig, stabil och greppar perfekt. Den är vridstyv, har ett lagom spann under foten och en tiprocker som gör lössnöåkning till en lek. Snön fastnar inte på ovansidan – och till och med stighudsfästet är bra. Skidan är för alla som kan och vill åka skidor, men ta inte de allra lättaste pjäxorna.

Christer: ”Den har så mycket åkkänsla. Den är robust, stabil, lätt och bara utstrålar kvalitet.”

Christian: ”Kanske det bästa jag någonsin åkt på. Jag kan carva, sladda och ladda järnet.”