Härligt men farligt

Härligt men farligt

Lyckan att äntligen åka skridskor igen är obeskrivlig. Men alltför ofta drabbas också skridskoåkare av olycka. Frågan är om vi ser ett trendbrott - att fler ger sig ut utan säkerhetsutrustning och ombyte, utan den kunskap som krävs.

Äntligen blev det skridskoisar i södra Sverige. Tusentals människor har kunnat njuta av de blanka, hårda ytorna under mellandagarna. Inte bara sjöar har lag sig utan också vikar längs våra kuster. Havsisarna kräver dock flera kalla dagar än sjöisar för att växa sig tillräckligt tjocka.

Med tillströmningen av lyckliga skridskoåkare kommer också många tillbud. Särskilt på Mälaren där bara under fredagen den andra januari ett tjugotal personer gått igenom, förmodligen betydligt fler. De flesta fall var odramatiska men en man som hamnade i vattnet i Mälaren utanför Västerås blev så nedkyld att han förlorade medvetandet i vattnet och avled senare på intensivvårdsavdelningen på Västerås Centrallasarett.

Ett par i sjuttioårsåldern gick igenom på Mälarens nordligaste fjärd Ekoln. Ett tiotal personer hjälpte till med räddningen som blev utdragen för kvinnan som hann bli djupt nedkyld.

Från många håll kommer rapporter om skridskoåkare och andra som vistas på isarna som har undermålig utrustning. En ensamåkare utan säkerhetsutrustning och ryggsäck räddades ur en vak av tillskyndande åkare som med hjälp av livlina kunde rädda åkaren och sedan hjälpa denne att byta om till torra kläder. Det finns ingen tvekan om att allt fler ger sig ut på isarna utan tillräckliga kunskaper om säkerhetstänkande på våra vinterisar.

Enligt livräddningssällskapets statistik omkommer cirka 20 personer per år till följd av att de går igenom isen. De flesta är skoteråkare eller isfiskare. En dryg handfull av dem är skridskoåkare..

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!