Skärsår vanligt bland skrinnare

Skärsår vanligt bland skrinnare

Skärsår i ansiktet är den vanligaste skadan bland dem som åker långfärdsskridskor, enligt statistik från Sveriges största skridskoklubb, SSSK.

Lagom till Vikingarännet skickar försäkringsbolaget IF ut en pressrelease om skador och olycksfall i samband med långfärdsskridskoåkning.

I vårt land finns det över 100 långfärdsskridskoklubbar och ett stort antal enskilda utövare. Men det är inte en helt ofarlig aktivitet. Stockholms Skridskoseglarklubb (SSSK) har 13 000 medlemmar och för statistik över skadorna som visar att skärsår i ansikte vid plurrning är överlägset vanligast.

Dödsolyckor är sällsynta, men utgör enligt Svenska Livräddningssällskapet cirka 10 procent av de isrelaterade drunkningsolyckorna. Sedan början på 2000-talet har i snitt 17 personer omkommit per år då de gått genom isen. 2008 omkom totalt 11 personer i isolyckor.

För att vara säker på isarna gäller att bara ge sig ut med isvett: Alltid i sällskap. Alltid med kunskap, kan man inte själv ska någon i sällskapet kunna läsa av isen och använda säkerhetsutrustning. Alltid rätt redskap: ryggsäck med ordentlig flytkraft, avbärarbälte och helst grenrem eller benremmar, alla ska ha isdubbar, visselpipa, ispik, livlina, karta och kompass ska finnas i gruppen.. Erfarenhet, att kunna i praktik och teori, ska finnas i gruppen. Omdöme, respekt för is, din egen och andras förmåga.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!