Klättermusens eko i världen

Svenska Klättermusen är först i världen med att tillverka ryggsäcksvävar av hundra procent återvunnen nylon. Gamla fiskenät och mattor omvandlas till funktionella och hållbara ryggsäckar.För sitt miljöarbete vann Klättermusen det internationella miljöpriset ECO Responsability Award by ISPO som i år delades ut för första gången. Aspekter som bedöms är logistik, produktion, företagskultur, och åtgång av energi och kemikalier.

– Efter att de senaste tre åren ha vunnit sex design- och miljöpriser i huvudsak för våra kläder ville vi denna gång visa att vi även arbetar hårt för att våra ryggsäckar ska lämna så litet fotavtryck som möjligt på miljön, säger Peter Askulv som är Klättermusens grundare och vd.

Klättermusen har också lanserat en egen eko-klassificering, för att bedöma de egna produkternas miljövänlighet. Ju högre värde desto bättre där 100 är i topp.

Dessutom startar Klättermusen sitt eget pantsystem. Märkets produkter har från och med i år en insydd etikett som anger pantvärdet, när den skrotfärdiga prylen återlämnas till en butik får ägaren en pant på 1, 5, 10 eller 20 euro.

Inte nog med det, Klättermusen öppnar inom snar framtid konceptbutik med ekologisk prägel i Åre. Det är ingen friluftsbutik i vanlig mening utan här kommer det att finnas designavdelning och det fungerar också som showroom där besökaren kan spana in hela deras kollektion.