Vikingaturen öppen så länge isarna ligger

Vikingaturen öppen så länge isarna ligger

Vikingarännet avgjordes i söndags. Med en rafflande slutspurt. Och Vikingturen hålls öppen så länge isen håller.

TÄVLING Söndagen den 15 februari var det folkfest på Mälarisarna när världens största långfärdsskridsko-tävling kördes. Starten för Vikingarännet och de 3 200 deltagarna gick vid Skarholmen i Uppsala med målgång i Hässelby åtta mil senare.

Valet av start och mål avgörs av vindriktningen. Självklart vill arrangörerna bjuda deltagarna på så mycket medvind som möjligt. Rekordtiden sattes för några år sedan med 2 timmar och 40 minuter. I årets tävling blev det nästan ett nytt rekord. De flesta tar det lugnt, de tar över sju timmar på sig, men för två herrar blev det en slutspurtskamp om första platsen. De hade startat med elitåkarna vid åtta på morgonen och före klockan elva avgjordes loppet. Då kammade Johan Håmås Vikingarännet 2009 på tiden 2,40,32 medan Karolin Palmertz Cerne segrade i damklassen på 2,55,02.

Bild 345574

Motionärerna och naturälskarna tog det desto lugnare. Många med ryggsäckar med matsäck och en heldagstur i sikte. Dessutom serverades 2 000 liter blåbärssoppa och 6 000 bullar längs banan av de 400 luttrade funtionärerna som får serva med både det ena och andra.

Med medvind och fin och säker is var kanske förutsättningarna de allra bästa i årets Vikingaränn. På tre ställen mellan starten vid Skarholmen i Uppsala och målgången i Hässelby fick åkarna gå en bit på land: vid Erikssund, Roparudden och Kungsängen. Sträckan är alltid åtta mil och men i år gick det inte att åka ända till Rålambshovsparken i Stockholm så det blev en extra vända i Gorran, en av Ekolns vikar.

Vikingaturen är en kortare variant av hela Vikingarännet. Den är fem mil och går i mål i Kungsängen medan Vikingarännet kortis på två mil går av stapeln både i Sigtuna och i Hässelby, med start och mål på samma plats.

-Vikingaturen kommer att hållas plogad så länge som isarna håller, säger Monica Johnson på Vikingarännet.

Det är en god nyhet eftersom isarna fortfarande kan ligga i en månad.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!