Duo på drömtur

SKIDTUR 20 februari tar de sina första stavtag på drömturen, den genom hela fjällkedjan. Anna Björklund och Mattias Larsson har planerat för äventyret i ett år även om idén funnits desto längre.

Bild 345470

Grövelsjön till Treriksröset på skidor från den 20 februari till den 20 april. 130 mil genom den svenska fjällkedjan. Anna berättar om hur expeditionen tagit form:

Planeringen för expeditionen påbörjades för ett år sedan. Som infödd jämte har fjällturer alltid utgjort ett naturligt inslag i mitt liv. Det var när jag gick på Fjäll & Vildmarksledarlinjen 2005 i Malung som idén föddes om att göra en expedition genom den svenska fjällkedjan. Den idén har legat och grott i ett antal år och i våras bestämde jag mig för att göra verklighet av min dröm. Jag började att planera för en expedition där jag skulle skida från Grövelsjön upp till treriksröset!Drömmen skulle bli verklighet!

Då det i julas blev ett avhopp från Mattias kompanjonen som han tänkt genomföra det hela med fick han tag på mig via gemensam bekant. För mig har många expeditions drömmar har funnits och många mindre gjorda i vår svenska fjällvärd, med både skidor och hundspann i tävlingsform alt. rekreation. Då Mattias tillfrågade mig om att göra Expeditionen fanns ingen tvekan.

Starten går i Mattias marker är målet för expeditionen mina hemma marker, norra lappland ovan polcirkel och dess magnifika fjällvärld.

Vid det tillfället hade vi inte tidigare träffats men då vi kunde se att vi båda hade stor erfarenhet av vistelse i vinter fjäll och att person kemin stämde så bestämde vi oss för att köra på och genomföra expeditionen ihop. Vi såg att vi kunde lita på varandras kunskap även i extrem fjällmiljö exempelvis väder som kan ställa till svårigheter. Mattias har sedan sin gjort sin militära tjänstgöring på K4 Arvidsjaure Norrlandsjägarregemente vilket innebär att han är väl medveten hur krävande det kommera att vara under expeditionen. Och jag har med sin erfarenhet av akut /ambulanssjukvård lärt sig att hantera både fysiskt och psykiskt svåra situationer och problemlösningar vilket göra att samarbeta är väl rotad.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!