Vindkraft ger skidåkning året runt

Vindkraft ger skidåkning året runt

I Botkyrka planeras året-runt-skidåkning i form av en av världens modernaste skidtunnlar. Helt driven med vindkraft.

Kommunstyrelsen sa i veckan ja till fortsättningen av utvecklingen av det privata projektet med en skidtunnel i Lida friluftsområde i Botkyrka kommun. Tunneln ska bli 2,5 km lång och åtta meter bred och dras i ett elljusspår. Den ska rymma dubbelspår för klassisk åkning och ett för skejting. Anläggningen ska drivas helt med vindkraft.

-Efter att ha gjort en inledande studie är vi övertygade om att en skidtunnel kan bli ekonomiskt lönsam. Det innebär också en fantastisk möjlighet för skidåkare i Stockholm och Mälardalen, säger Upplev Botkyrkas vd Krister Kalte i ett pressmeddelande.

Skidtunnel beräknas kosta 200 miljoner kronor och ska vara klar till 2011. Om alla planer som att hitta finansiärer går i lås.

Idag finns en skidtunnel i värmländska Torsby som hittills går med förlust.

- När man jämför med Torsby, kan vi konstatera att vi med tio mils omkrets har nästan 2,5 miljoner människor boende här, och att det är nästan 30 000 människor som deltar i Vasaloppet i någon form, och det ger oss en väldigt bra grund för att ha ett underlag som gör att anläggningen kommer atta gå ihop, säger Krister Kalte.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!