Vår första marina nationalpark

Nu är det klappat och klart. Den historiska nationalparken Kosterhavet blir verkligen av – vårt lands första marina sådana. Och det under jubileumsåret, 100 år efter det att den första nationalparken invigdes.

Det fanns i och för sig inga tecken på att nationalparken inte skulle bli av och invigas 090909 som halvt om halvt utlovats, men det formella politiska beslutet togs av riksdagen torsdagen den 19 mars.

– Beslutet om den marina nationalparken har föregåtts av en unikt bra lokal förankringsprocess där samspelet mellan bevarande och utveckling stått i fokus. Det kommer förhoppningsvis att ge avtryck för framtida beslut av liknande art, säger Lars Tysklind, riksdagsledamot (FP).

Nu kommer den vackra skärgården att skyddas även på djupet, här finns en skör miljö under ytan, ett fantastiskt rev sjudande av liv.

– För det levande lokalsamhälle som finns omslutet och kring nationalparken har det varit grundläggande att säkerställa att man kan fortsätta att bo och verka i området. Fiske och besöksnäringen är mycket viktiga där och det återspeglas väl i beslutet om nationalparken, säger Lars Tysklind.

Bilden är en faximil ur Utemagasinet nr 2-2009 som finns i butik just nu. Kari Holmwall har fotograferat under en skön sommarpaddling förra sommaren. Du läser hela reportaget och mer om nationalparken i Utemagasinet 5-2009.

Av: Foto: Kari Holmwall