Expeditioner på G

Mest intressant är hur det går för Fredrik Ericsson som ska bli först att skida nerför världens tre högsta toppar. Han är i sällskap med italienaren Michele Fait, och planerar att bestiga och skida utför K2 i mitten av juli. Hittills har ingen lyckats skida utför hela berget. Acklimatiseringen inkluderar ett försök att bli de först att skida utför hela Laila Peak, 6 069 m ö h.

Restriktioner i Kina sätter käppar i hjulet för flera Everest-aspiranter. I Tibet tvingas mexikanen David Liaño att skjuta upp sin dubbla S-N-S Everest-travers till 2010.

-Det är oklart om jag får tillstånd till Everests nordsida i Tibet, säger han. Även om jag får tillståndet saknas antagligen rep och annan utrustning på den sidan på väg ner från toppen, eftersom de flesta expeditionerna har fått gå ner till Nepal.

Andrew Lock, Nepal/Tibet-gränsen stängd:

-Min plan att klättra Mount Shishapangma är fortfarande lite osäker eftersom gränsen till Tibet är stängd och det finns inga antydningar om när den öppnar, rapporterar han från KTM.

Manuel Pizarro, Kinas politik ökar kostnaden i Nepal:

-Ett turistvisum för 90 dagar kostade 30 USD år 2007, idag kostar motsvarande 100 USD, är Pizarros kommentar från Nepal. Förhindrad att klättra från tibetsidan som planerat – Manuel och hans klätterkompis fick begära att få tillbaka sin utrustning från Tibet för at tkunna bestiga Everest från sydsidan.

Annapurna: Babanov styr kosan mot västväggen. Valery Babanov har ändrat sina klätterplaner något:

-Vi kommer inte att acklimatisera oss på Annapurnas sydsida, utan tar oss istället direkt till västväggen. Vi sätter upp baslägret och acklimatiserar oss där för att spara tid och pengar, säger han till Explorers Web.

EXPEDITION Första kvinnan att ro över Indiska Oceanen blir antingen Sarah Outen som började ro den 14 mars från Fremantle, Australien. Dagen före avfärd tömde hennes team båten och välte den för att testa dess själv-vändande funktion, för att sedan packa allt igen: Utrustning, mat och bränsle för 103 dagar.