Årets naturfotograf

Naturvårdsverket har beslutat att årets naturfotograf för 2008 är Mireille de la Lez. Stipendiet delas ut för 18:e året och prissumman är 15 000 kronor. Stipendiaten får även möjlighet att ställa ut bilder på Naturhistoriska riksmuseet.

– Mireille de la Lez fotobok ”Värld av is” har rönt stor internationell framgång på mycket kort tid. Det är helt förklarligt, säger Maria Ågren, generaldirektör. Redan omslaget berör oss med en sällsynt omedelbarhet. Ljusgrå isbjörn mot snövitt landskap, avslutar Maria.

Mireille de la Lez är 38 år och har många års erfarenhet från intensivt fältarbete i Arktis, och har samlat en unik kunskap om att arbeta med naturbild under de mest extrema förhållanden. Hon arbetar isolerad på den arktiska havsisen, ofta hundratals kilometer från närmaste bebyggelse, och expeditionerna varar vanligtvis flera månader.

Mireilles arbete med bland annat isbjörnen är unikt , där hon med kamerans hjälp under sju år har följt dess dramatiska liv från födsel till död. Mireilles bilder har publicerats i all världens press och hon arbetar på uppdrag av tidningar som National Geographic. Hennes bok ”Värld av is” som publicerats på 10 språk i mer än 20 länder har tagit världen med storm.

– Jag är oerhört glad över att få mottaga detta pris och vill dela det med alla fantastiska naturfotografer runt om i Sverige, säger Mireille de la Lez, stipendiat. Fotografiet har en viktig uppgift. Att Naturvårdsverket på detta sätt väljer att belysa klimatförändringarna gör mig stolt, avslutar Mireille.