Protein krävs- men med måtta

För att bygga upp muskler ”bryter vi ner dem” vid träning och kroppen överkompenserar genom att återuppbygga – musklerna blir lite större och lite starkare. Det är ingen nyhet att detta bygge kräver protein.

Däremot, skriver sr.se/vetenskap, visar ny forskning vid universitetet i Texas att det räcker med begränsade mängder protein. Man kan inte tillgodogöra sig mer än 30 gram protein i taget.

I försöken fick 34 äldre vuxna äta ett mål mat, några innehållande 30 gram protein och några innehållande 90 gram protein. Tester togs på blod och vävnad och det var inte någon skillnad i uppbyggnaden av muskelvävnad mellan de två grupperna.

Överskottet av protein lagras som fett och därför rekommenderar forskarna att intaget av protein ska spridas ut i flera mål per dag. 30 gram protein till frukost, lunch och middag borde vara optimalt, och gärna från olika proteinkällor som kött, nötter, mjölkprodukter, ägg och bönor. Huruvida mängden protein ska anpassas individuellt beroende på kroppsvikt, kroppens sammansättning eller dylikt anges inte i det redovisade resultatet.

En av forskarna är Douglas Paddon-Jones vid University of Texas Medical Branch at Galveston, och resultaten av forskningen publicerades i Journal of the American Dietetic Association.