Grön Nobelmiddag, tack!

Anledningen är att middagen hålls samtidigt som de internationella klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Naturskyddsföreningen har bett Magnus Ek, kock på stjärnkrogen Oaxen, göra ett förslag på hur en klimatsmart Nobelmiddag skulle kunna se ut.

I december 2009 riktas världens blickar mot Norden och Sverige med anledning av FN:s internationella toppmöte om klimatfrågor i Köpenhamn och det svenska ordförandeskapet som leder EU och spelar en central roll under förhandlingarna.

Vid samma tid organiserar Nobelstiftelsen en av världens mest uppmärksammade middagar, nämligen Nobelmiddagen på kvällen den 10 december i Stockholms stadshus. Nobelfesten följs med intresse över hela världen; inte minst den raffinerade menyn på middagen, skapad av framstående svenska kockar, får stor uppmärksamhet.

– Vi har tidigare sett Nobelstiftelsen servera klimatbovar som bottentrålade havskräftor och miljövärstingar som utrotningshotade sjötungor. Kanske är det dags att göra ett annat avtryck i år? säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

I brevet uppmanar Naturskyddsföreningen Nobelstiftelsen att tar tillfället i akt och ge positiv uppmärksamhet åt miljöfrågan under festligheterna genom en meny som tar hänsyn till klimat och miljö.

Ur ett klimatperspektiv ska maten inte underskattas. I genomsnitt kommer cirka 30 procent av svenskens utsläpp av växthusgaser från maten. Samtidigt finns stora möjligheter till snabba förändringar inom området. För en begivenhet av Nobelfestens storlek kan det göra faktisk skillnad vad man väljer att servera, men framförallt skulle en miljösmart måltid ge en viktig signal till omvärlden att alla kan och bör dra strån till stacken.

– Vi hoppas att 2009 års Nobelfestligheter går till historien som den första Nobelmiddagen med ett uttalat miljötänkande, och att årets kockar skapar en modern och miljösmart festmeny, säger Mikael Karlsson.