Just nu – brutalstora vågor på Hawaii

På Hawaii råder vågfrossa bland alla vågsurfare som specialiserat sig på ”big wave”. De största vågorna på många år rullar in mot några av de kända surfställena, ”väggar” på 15 meter är möjliga. Några snackar till och med om att det kan bara tal om högre vågor än rekordåret 1969.

www.hawaiinewsnow.com skriver att för exakt 40 år sen, i december 1969, byggde vintersvallet upp enorma vågor på nord- och väststränderna på Hawaii. Många inom sporten anser att det var de största vågorna någonsin. Särskilt på Oahus norra strand. De fyra dagarna av gigantiska vågor blev som bäst den 2 december, Senator Fred Hemmings som surfade med legenden Eddie Aikau minns att vågorna var upp till 15 meter höga. Ricky Grigg var också med för fyrtio år sedan, fast höll sig på stranden, idag är han oceonograf på Hawaiis Universitet, hans prognos är till 95 procent säker – dagens vågor ska vara av ”mammutstorlek”.

”Den här stormen är lika stor. Och den rör sig långsammare, det råder lägre lufttryck. Så om det är annorlunda är det ännu större, säger han till www.hawaiinewsnow.com

Arrangörerna av big wave-vågsurfingtävlingen ”the Eddie”, officiellt kallad Quiksilver Big Wave Intivtational, som hålls till minne av surfaren och livräddaren Eddie Aikau (försvann till havs på sin surfbräda 1978) kan komma att gå av stapeln under perioden som dessa monstervågor rullar in. Platsen för tävlingen är Waimea bay där man hoppas på vågor på nio meter eller mer, och 24 av världens bästa big wave-surfare är inbjudna. ”The Eddie” har bara gått av stapeln sju gånger sedan premiären 1985.

Nu befaras att nyfikna kommer att råka illa ut. Myndigheterna uppmanar till försiktighet, inte minst åskådare på stranden, som riskerar att svepas med av de stora vågorna som når oberäkneligt högt upp på stränderna.

Se vågorna