Arktisk resa i kajak

Arktisk resa i kajak

Världskände havskajakpaddlaren Nigel Foster ger ut boken ”Stepping Stones”. Berättelsen tar dig med på en fantastisk resa på över hundra mil i kajak i Hudsonsundet, norr om Labradorhalvön i nordöstra Kanada.

Titeln kommer sig av inuiternas namn Tutjat (stepping stones, ”stenar att kliva på”), på öar i Hudsonsundet. Legenden berättar om hur inuiter en gång i tiden följde dessa vägledande stenar och upptäckte en grupp människor på Baffin Island.

1981 paddlar Nigel Foster solo denna väg från Iqaluit söderut, korsar det 65 km breda Hudsonsundet mot norra Labrador. Saker och ting går ordentligt snett och han tvingas avbryta i höststormarna. Efter många timmars kamp mot tidvattenströmmarna i mörker landar han brutalt på ön Lacy tillhörande Button-öarna. Med köldskadade fingrar, 500 kilometer från närmaste by och utan något sätt att kommunicera med omvärlden, har Nigel Foster en osannolik tur då han åtta dagar senare får lift söderut med en oljetanker.

År 2004 återvänder han och livskamraten Kristin Nelson för att tillsammans avsluta resan. De börjar på Kuujjuaq, Ungavabukten, de packar mat för fem veckor i två havskajaker och startar den tusen kilometer långa vildmarksresan efter det att packisen gått upp i juli. Nu får paret lära sig att dra fördel av det fenomenala tidvattnet i Ungavabukten, undvika isbjörnar och stormbyar från Labradorbergen. Det är mitt i högsäsongen för isbergens plaskande kalvning ackompagnerat av lommars rop genom dimman. På nätterna tältar de under ringlande slöjor av norrsken, boken och berättelsen ger ett deras perspektiv på världens försvinnande vildmark.

Om Nigel Foster

Stepping Stones är kajak-instruktören, -guiden och designern Nigel Fosters sjätte bok. Han bor med hustrun och keramikern Kristin Nelson, i Seattle USA.

Läs Utemagasinets porträtt om Nigel Foster

Utemagasinets nyhet: Nigel i Hall of fame

Köp boken

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!