100 000 000 000

100 000 000 000

FORSKNING När ämnet friluftsliv kommer på tal handlar det ofta om mjuka värden som hälsa och rehabilitering. Men ny forskning visar även på de hårda värdena - som att vi svenskar årligen spenderar nästan hundra miljarder kronor på friluftsaktiviteter.

Syftet med studien är att, genom att sätta en prislapp på friluftslivet, göra det jämförbart med andra verksamheter i samhället. Genom att belysa hur friluftslivet bidrar till samhällsekonomin, kan förutsättningarna för friluftslivet bevaras och utvecklas i Sverige. Idag beräknas friluftslivets förädlingsvärde i den svenska ekonomin uppgå till drygt 34 miljarder kronor och det bidrar till 75 600 arbetstillfällen.

Andra resultat i studien är att vi har störst utgifter för enkla vardagsnära aktiviteter. Vi lägger också mest pengar på boende, följt av utrustning, transporter och livsmedel. Män har i genomsnitt högre utgifter för friluftsliv än kvinnor. Vi deltar dubbelt så ofta i aktiviteter i ideella organisationer som med privat regi - men de flesta utövarfriluftsliv på egen hand och oftast i närområdet där man bor.

Studien är gjord av Peter Fredman vid turismforskningsinstitutet Etour, på Mittuniversitetet i Östersund. Du kan läsa mer om studien på www.svensktfriluftsliv.se

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!